Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Effektivitet och miljöhänsyn i skogsbruket

Stora Ensos arbetsledare från Dalarna, Hälsingland och Härjedalen, nästan 100 personer, träffades i Moraparken på tisdagen för att prata om hur skogsbruket ska kunna bedrivas effektivare samtidigt som värdefulla miljöer skyddas.

– Vi ska fokusera på fem utvecklingsområden under de närmaste tre åren, förklarar regionchefen Clara Hellström.

Den första punkten på den här listan handlar om miljövård i skogsbruket. Här handlar det om att känna igen och skydda sådant som är värdefullt och bruka resten. En del i miljöhänsynen är att minska körskadorna och då kan ett sätt vara att använda band på skogsmaskinerna.

Nya maskiner och ny teknik gör det möjligt att effektivisera avverkningarna, bland annat med skördaraggregat som tar flera träd samtidigt.

Clara Hellström tror att det om fem år kan finnas förarlösa markberedare som styrs av en person som går vid sidan om maskinen.

Under punkten transport och logistik diskuterades transporterna av virke. Effektivare transporter kan både sänka företagets kostnader och belastningen på miljön. Stora Ensos kostnader för virkestransporter på bil, tåg och båt uppgår till 1 1/2 miljarder kronor om året.

– Om vi kan effektivisera transporterna och spara fem procent betyder det 75 miljoner kronor, förklarar Clara Hellström.

Stora Enso har som mål att köpa 2 1/2 miljoner kubikmeter från privata skogsägare. Bolaget har ännu inte nått upp i den mängden.

– Vi jobbar med att utveckla en effektiv säljarkår som ska erbjuda skogsägarna full service med olika tjänster.

Som sista punkt diskuterades ökad biobränsleanskaffning, bland annat hur grenar och toppar kan tas ut från slutavverkningar.