Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edith Persson

Efter ett nära nog ett hundraårigt liv har Edith, Heden, Lima, lämnat sin hemby och hembygd.

Visst hade man sett fram emot att få uppvakta en hundraåring om en dryg månad, men ödet ville annorlunda.

Det är få personer som varit sin hembygd så trogen som Edith. Bland grannar och bekanta gick hon under benämningen Edith dà Näsi.

Edith var under sin levnad en spänstig och arbetsvillig person. Hon deltog i gymnastiken i Lima i väldigt många år.

Under åtskilliga somrar var hon i Mosätra med sina kor och "gattade", som man säger i Lima. Under resten av året var det hushållsbestyr i hemmet liksom lagårdsarbete morgon och kväll med korna.

För mig under min uppväxt i Heden var Edith den som, tillsammans med sin mor Marta, såg till att det var varmt på morgonen i småskolan, när man kom dit. Städningen skötte hon om, och det går att än idag minnas den fräscha lukten av såpa och rena golv, när man kom tillbaka efter skurlovet som inträffade ungefär en gång i månaden.

Eftersom hennes son, Per-Arne, oftast kallad P-A, och jag lekte tillsammans flera gånger i veckan kom jag att känna Edith som en snäll och omtänksam person. För mig har hon alltid varit och kommer alltid att minnas som P-A:s mamma och den tanten som eldade och gjorde fint i Hedens småskola.

Det är med stor tacksamhet man har minnet av Edith.

Leif Kjellgren