Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edenhager avsatt som gruppledare i landstinget

Det gungar inom Sverigedemokraterna i Dalarna. Marie Edenhager - partiets distriktsordförande för Dalarna och Västmanland och ledamot i högsta partistyrelsen - har avsatts som gruppledare i landstinget.
– Ja, så är det. Jag förlikar mig med det, säger hon.

I veckan avsattes Marie Edenhager som gruppledare av övriga partikolleger i landstingets fullmäktige. Bakom avsättningen står partikamraterna Michael Bengts från Leksand och Knut Scherman från Falun. Med röstsiffrorna två mot ett avgjordes frågan.

– Våra stadgar säger att man kan göra så här. Det är gruppen som väljer sin gruppledare. Inte partiet. Jag accepterar det. Vill de ha det så här så får det bli så, säger hon.

Marie Edenhager är inte vem som helst inom SD. Hon är en av landets tyngsta Sverigedemokrater. Sedan 2011 sitter hon som en av 16 i partiets högsta ledning, partistyrelsen. Hon är även distriktsordförande för Dalarna-Västmanland och ordförande för partiets medlemsutskott, just det organ som behandlar uteslutningar av medlemmar. Hon är även oppositionsråd för SD i landstinget.

– Jag vet inte riktigt varför de ville byta ut mig. Jag tror att det mycket bottnar i gamla schismer. Vi är ett nytt parti. Jag vill följa partiets politiska linje. Personliga åsikter ska inte styra partiarbetet. Vi har de senaste åren uteslutit flera personer, de har tyvärr ännu "trådar" in i partiet. Jag tror att det ligger bakom mycket av den kritik som finns mot mig. Det är också mycket avundsjuka på det personliga planet, säger hon.

Händelsen har ingen direkt koppling till partiets stora problem på riksplanet i och med videoskandalen. Enligt uppgifter till DT handlar kritiken främst om att Marie Edenhager uppfattas toppstyra partiets all verksamhet i Dalarna. Den utlösande faktorn var ändå en händelse under det senaste landstingsfullmäktigemötet i september.

– Jag var sjuk och låg hemma. Jag tittade på webb-sändningarna från fullmäktigemötet och såg då att de gav stöd till förslag från en utesluten medlem. Så ska vi inte arbeta. Vi ska inte spela spelet med uteslutna medlemmar. Jag konfronterade dem om detta, säger hon.

De övriga två i landstingsgruppen ville även avsätta partiets politiska sekreterare i landstinget, Johanna Edenhager - förövrigt dotter till Marie Edenhager.

– Men det kan de inte. Hon har en anställning reglerad i kollektivavtalet. Till och med 2014 har hon sitt uppdrag. De kan inte sparka henne bara för att hon är min dotter. Det är partiet som styr över det. Hon har skött sitt jobb perfekt - och hjälpt mig så otroligt mycket i mitt uppdrag som oppositionsråd i landstinget. Det är ytterst viktigt för mig som oppositionsråd att ha en politisk sekreterare som jag kan lita på och som är osvikligt lojal mot mig, säger Edenhager.

Marie Edenhager känner sig inte politiskt hotad.

– Inte alls. Jag sitter i partistyrelsen och är ordförande för distriktet. Partiledningen har ett mycket stort förtroende för mig - och jag för dem. I distriktet är stödet också stort. Det finns ett fåtal medlemmar som inte gillar mig. Så är det bara. Jag tror att det i mycket handlar om att vi är ett nytt parti. Vi har inte "landat" på samma sätt som andra gamla partier har gjort. Det betyder att det ännu finns en "spretighet" inom partiet. Det alla i partiet måste inse är att vi är ett parti, vi ska agera utifrån det - och inte utifrån personliga förehavanden och maktintressen, säger hon.

Händelsen i landstinget har dock fått henne att tänka till.

– Jag känner och inser att distriktsarbetet och kontakterna med de förtroendevalda i distriktet kommit på efterhand. Jag ska därför prioritera det arbetet framöver, säger Marie Edenhager.

Tidningen har talat med landstingsfullmäktigeledamoten Michael Bengts. Han vill inte lämna några kommentarer. DT har även förgäves sökt kontakt med nye gruppledaren Knut Scherman för en kommentar.

Fotnot: Sverigedemokraterna erövrade fyra mandat i valet till landstinget 2010. Sedan dess har ledamoten Sören Hammarström från Avesta uteslutits från partiet. Han sitter dock kvar på sin post som så kallad politisk vilde.