Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ed Belfour klar för Leksand

Den 42-årige Ed Belfour är en av världens mest meriterade målvakter. Canada Cup-guld, OS-guld, Stanley Cup-vinnare, uttagen i All Star team i NHL, utsedd till NHL:s bästa målvakt vid två tillfällen. Lägg därtill nästan hur många NHL-matcher som helst. Senaste säsongen spelade han 58 matcher i Florida Panthers.

Men det har även blåst en del kring stjärnmålvakten utanför rinken, där han varit inblandad i mindre smickrande saker.

- Ja, vi vet det. Men har han spelat 16-17 säsonger som ordinarie målvakt i NHL är det en seriös idrottsman. Nu blir det vår uppgift att backa upp honom och se till att allt fungerar, säger sportchef Lundström.

Hur har då Leksand lyckats med konststycket att locka över en dollarmiljonär från NHL till lilla Leksand.

- Han får inte alls de pengar han skulle ha fått i NHL. Det finns ett nytt inslag i finansieringen. Det här kommer bara att belasta Leksands IF det vi kan ta, säger vd:n Håkan Åhman och tillägger:

- Det finns en privat aktör inblandad, säger Åhman utan att nämna något namn.

Men en inte allt för vågad gissning är att det handlar om Per-Olov Ejendal. Mannen bakom arenabygget och som på tisdagen blir invald i Leksands IF:s styrelse.

Varför görs då denna jättesatsning på en enda spelare?

Målet är förstås att med Ed Belfour i laget ser klubbledningen att drömmen om att ta steget upp i elitserien kommer lite närmare.

- Det här en tydlig satsning mot elitserien. Vi har i ord deklarerat att målet är elitserien, nu visar vi det också i handling. Sedan vill ge våra supportrar en extra kryddning, säger Mikael Lundström.

Och från supporterhåll är man naturligtvis nöjd med beskedet.

- Det här är vansinnigt stort. Ed Belfour har man bara sett på idolbilder tidigare, nu får vi stå och skrika på honom i mitten av oktober. Det är som om Zlatan skulle ha kommit till Brage, säger klackledaren för Leksand Superstars Emil Nilsén.

Ed Belfour har ett så kallat artistkontrakt som sträcker sig över sex månader. Han kommer till Leksand 12 oktober och måste enligt skattereglerna lämna Sverige senast 12 april.

Kvalserien slutar 10 april.

Då får vi svaret om Ed Belfour en flipp eller flopp.

Fakta: Ed Belfour

  • Född: 21 april 1965 i Carman, Manitoba, Kanada
  • Längd/Vikt: 183 cm, 97 kg
  • Familj: Fru och artonårige sonen Dayn
  • Intressen: Bilar, friluftsliv. Han har både flyg- och dykarcertifikat.
  • Plockar: Vänster
  • Tidigare klubbar: Chicago Blackhawks, Dallas Stars, Toronto Maple Leafs, Florida Panthers.
  • Meriter: Canada Cup-guld (90/91), OS-guld (2002), vinnare Stanley Cup (98/99), Uttagen i All-Star team i NHL (90/91, 92/93), NHL:s bästa målvakt (90/91, 92/93).