Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ece - ett steg närmare OS

I helgen representerar 14-åriga Ece Ayan Sverige under Nordeuropeiska mästerskapen i Skottland. Det blir hennes första tävling på seniornivå.
– Det känns kul att visa att man kan tävla bland seniorerna, säger hon.

Ece Ayan från Leksands GF är sedan ett drygt år tillbaka uttagen till en särskild satsning – Projekt Rio 2016– som har målsättningen att få med ett svenskt gymnastiklag till OS i Brasilien. I dagsläget är hon utan tvekan klubbens största talang och hon har tränat med juniorlandslaget sedan tioårsåldern. Hon lägger över 25 timmar i veckan på träning, och håller nu på att gå igenom alla moment inför Nord-EM.

– Jag är ganska nervös. Det är högre krav när det är en seniortävling. På barren ska man till exempel göra svårare avslut. Men det är kul samtidigt som det är nervöst. Och om man klassas bra i resultatlistan, har man bättre förutsättningar när man blir senior. Man kommer att känna sig beredd när man kommer upp dit, säger Ece Ayan.

Att det var gymnastik hon ville satsa på visste hon redan när hon var åtta år.

– Jag såg de äldre i klubben och ville bli lika duktig. Jag kämpade för att bli bättre än dem, minns hon.

I helgens tävlingar representeras Sverige utöver Ece Ayan av Ida Gustafsson, Saga Svantesson, Emma Larsson och Lovisa Estberg. Av dessa fem tävlar fyra i varje gren. Poängen för de tre bästa slås ihop till en lagpoäng. Förutom lagtävlingen består Nord-EM av en individuell "allround" samt grenfinaler. Ece Ayan säger att bommen är hennes starkaste sida, medan barren känns som en utmaning.

– Under sommaren har vi tränat på nya övningar som ska in i serien. Vi började med halvserier och har trappat upp. Men egentligen har jag inte så stora förväntningar på helgen, förutom att jag vill klara mina tävlingar på det sätt jag vill. Men först och främst handlar det om laget – det är en lagtävling, slår hon fast.

Samhörigheten i landslaget betyder mycket för Ece.

– Jag träffar dem varje månad och i somras var vi borta på läger i två veckor. Man blir som en stor familj. Det är roligare att träna med de som är på samma nivå som en själv, för man blir mer motiverad. Om de har klarat något vill man klara det själv. Vi peppar varandra.

Ece Ayans långsiktiga mål är att komma till OS i Rio de Janeiro 2016.

– Det är självklart det stora målet. Men jag tar ett steg i taget. Det är många saker jag måste klara på vägen.