Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eallin traskar sig frisk i vattnet

För snart ett år sedan fick finska lapphunden Eallin ena framtassen avbiten av en hund.
Hon opererades akut, men frakturen läkte inte och det krävdes ny operation och benmärgstransplantation.
Nu har hon återhämtat sig riktigt bra, mycket tack vare flera månaders rehabilitering i vattentrasken.

Vattentrasken som Eillen tränar i finns på Falu Djursjukhus rehabiliteringsavdelning. Där byttes den gamla poolen vid årsskiftet ut mot en treadmill, eller vattentrask som den alltså kallas på svenska.

- Allt fler rehabiliteringar har gått över till vattentrasken, som är överlägsen med flera finesser just i belastningssyfte, säger leg djursjukskötaren och hundfysioterapeuten Anna Wikbladh-Granath.

Vattentrasken fungerar så att hunden går på gåband i en glasmonter med vatten. Hastigheten på gåbandet och mängden vatten anpassas efter hundens situation och kan även förstärkas med motström.

-Träningen i vattentrasken sker i intervaller om tre gånger fem minuter för en frisk hund och halva intervalltiden för en hund i rehabiliteringssyfte, förklarar Anna Wikbladh-Granath.

Eallin har rehabiliterats i vattentrasken sedan i våras, och gjort stora framsteg. Därför åker matte Kristina Thalberg var och varannan vecka ända från Skattungbyn för att Eallin ska få individuell träning under kontrollerade former.

Än så länge är det främst rehabiliteringshundar som använder vattentrasken, men Falu Djursjukhus är på gång med en större friskvårdssatsning.

- Traska i vattnet är ett utmärkt sätt även för en frisk hund att träna upp kondition, balans och koordination och därigenom bygga upp musklerna, tipsar Anna-Wikbladh-Granath.

Och det passar alla hundar, även om trubbnosiga kräver större försiktighet. Bara hundar med sår på huden och tikar som löper är förbjudna att traska så länge symtomen kvarstår.