Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E16 verklighet före årets slut

/
  • Det var stort intresse både från norskt och svenskt håll för E16-konferensen som hölls i Sälen och samlade ett 80-tal deltagare. De fick höra om möjligheterna med den nya Europavägen mellan Gävle-Dalarna och Oslo-Bergen samt planerna på Sälen-Trysil Airport.
  • Anders Ahlgren, region Dalarnas ordförande, gladdes åt att samtidigt kunna ta emot både Norges och Sveriges ministrar med ansvar för kommunikation och infrastruktur, Magnhild Meltveit Kleppa t v och Åsa Torstensson, till konferensen i Sälen.
  • Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson och Norges samfärdselminister Magnhild Meltveit Kleppa räknar med ett beslut i FN om E16 redan i höst och att de första gröna skyltarna kanske kan komma upp till nyår.  Foto: Anders Mojanis

Annons

Region Dalarnas ordförande Anders Ahlgren sken som en fjällsol över att man hade lyckats att få både Sveriges och Norges ansvariga ministrar för kommunikationsfrågor till konferensen som hölls på Högfjällshotellet.

- Det visar hur angeläget E16-projektet är.

E16 sträcker sig mellan Gävle och Bergen i Norge, via Falun-Borlänge, Västerdalarna, Torsby, Kongsvinger och Oslo.

- Det är ett mycket intressant projekt med en tvärgående kommunikationsled, som får stor betydelse för arbetsmarknad och näringsutveckling i den här delen av Skandinavien, Att E16 är gränsöverskridande ger en extra dimension, menar minister Torstensson.

Även om det inte finns något direkt samband mellan Europavägsskyltarna och nya vägsatsningar så är uppfattningen att det kommer att bli lättare att få pengar för att bygga bort de nålsögon som finns, bland annat genom Västerdalarna upp mot Sälenfjällen.

- Vi har i alla fall kommit in i investeringsplanen, säger Ahlgren.

Ett annat nålsöga är vägsträckan Torsby-Kongsvinger. Norge är redan på gång med att bygga på sin sida, och då ska väl inte Sverige vara sämre.

Intresset för konferensen i Sälen var stort med ett 80-tal deltagare från både Norge och Sverige. Syftet var att utveckla samarbetet längs den nya öst-västliga förbindelselänken som knyter ihop hamnen i Gävle, Dalarna, storflygplatsen Gardermoen i Norge, den norska huvudstaden och ända bort till det norska vestlandet.

I konferensen deltog politiker och tjänstemän från berörda kommuner, länsorgan och myndigheter samt representater för turismföretag, transportföretag och övrigt näringsliv.

Vid konferensen presenterades också de långt framskridna planerna på att bygga en ny storflygplats i Sälenfjällen, Sälen-Trysil Airport som är tänkt att ta emot charterturister till de båda skidorterna. Skistars vd Mats Årjes och flygprojektets vd Jonas Persson informerade om läget och utbyggnadsplaner.

Mer information om E16 finns på projektets egen hemsida www.e16.se

Mer läsning

Annons