Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E. Börje Bergsman

E. Börje Bergsman avled den 1 september vid en ålder av 99 år.

Börje var född och uppvuxen på Kungliga Dalregementet i Falun, där fadern var underofficer. Börje kallade sig själv gärna regementsunge. 

Börje tog studenten vid Falu Läroverk 1932 och utbildade sig sedan till bergsingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Hans första arbete var som ingenjör på Uddeholms bruk i Munkfors (1939-1949). 

Mellan åren 1949 och 1965 var han anställd som laboratoriechef på Svenska Metallverken i Västerås och fram till sin pensionering år 1976 chef för det nybildade Korrosionsinstitutet i Stockholm. 

År 1976 återvände han till Falun, där han bosatte sig i Hökviken.

I Falun engagerade han sig starkt i stadens historia och nutida utveckling och arbetade med utgångspunkt framför allt från föreningarna Gamla Falukamrater och Kultur och Miljö. Under åren som följde utgav han ett tiotal skrifter om det historiska Falun med fokus på teknik- och personhistoria.

– Jag kan inte beskriva det bättre än att jag är väldigt intresserad av historiska skeenden och hur människor levde förr. När jag gör mina efterforskningar intresserar det mig att veta mer än namn och ålder på personerna, berättade Börje i en intervju i samband med att han 2007 fick Falu Kommuns kulturpris för sitt arbete med att lyfta fram Faluns historia.

Han kämpade hårt för att bevara kulturhistoriska byggnader i Falun, bland annat det gamla badhuset, och han var en av de drivande krafterna för bevarandet av Hammars konditori.

Så sent som 2009 lade han, tillsammans med Lennart Franzén, fram ett medborgarförslag i kommunfullmäktige om att det skulle ges ut en bok om berömda män och kvinnor i Falun. Ett förslag som bifölls och som kom att ligga till grund för en porträttsamling med 111 personer av stor betydelse för Falun från 1600-talet och fram till år 2000.

Hösten 2011 flyttade Börje till äldreboendet Daljunkaregården.

Han sörjs närmast av sönerna Anders och Staffan samt dottern Marianne med familjer.