Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E. Börje Bergsman

E. Börje Bergsman avled lördagen den 1 september 2012 vid 99 års ålder.

Vi träffades för bara ett par veckor sedan, då Börje ville rätta en del korrekturfel i vår gemensamma produktion av boken 111 Bemärkta män och kvinnor under 400 år vid världsarvet Falun som Kultur och ungdomsnämnden gav ut i våras.

Börje var tydlig i sin kritik, jag var projektledare och ansvarig.

Börje menade att efter hans frånfälle och vid behov av nytryck skulle jag se till att rättningarna verkställdes. Naturligtvis lovade jag och förstod samtidigt att Börje var beredd.

Jag lärde känna Börje i början av 1980-talet. Vårt gemensamma intresse för kemi, grundämnen och historia förenade oss.

Börjes berättelser från sitt kemiska liv vid korrosionsinstitutet var fängslande. Hans märkliga berättelser om sitt arbete efter 2:a världskriget med att identifiera forskare på flykt i USA fascinerade och jag förstod att tystnadsplikten fortfarande var aktuell (1980-tal). Han ville ogärna svara på mina nyfikna frågor om personers namn och vetenskapsområden.

Vårt sista arbete var boken om bemärkta män och kvinnor vid världsarvet Falun. Börje var gammal och trött men sannerligen skarp och inte utan synpunkter och inlägg. Dessa lade han fram med emfas antingen själv och då han inte längre orkade, genom ombud.

Vi sörjer E. Börje Bergsman, hans vänskap, hans kunskap och hans vilja att föra vetenskap och vetenskapshistoria inom bergshistorien framåt. Vi kommer att sakna hans klarhet, struktur och medvetenhet, inte bara inom dessa områden!

Staffan Nilsson

Ordförande i Falu Kultur och ungdomsnämnd