Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"E bok tä, ôckän kun tro hä?"

- Men nu blir det ingen mer bok. Nu få nôn aan tok skrev nästâ bok, säger hon med ett skratt.

Karin Eivinssons första ordbok Flomål-svenska, Svenska- flomål kom ut i januari och blev betydligt mer uppskattad än Karin hade trott.

- Jag skulle ju bara trycka tre stycken, en till mig och en var till mina jäntor. Men sen var det fler och flera som ville köpa boken, säger Karin Eivinsson, som är bosatt i Borlänge med inte alls har glömt sitt flomål.

I den första boken flaggade Karin för en fortsättning eftersom boken slutade med " ä fâttäs ful mångä ol än.....trôst ful bi tä skrevä ijän...".

- Och det blev att "skrevä ijän" när en granne från Floda hade hittat flera nertecknade ord och uppmanade mig att skriva en bok till. Undan för undan kom jag på ord som inte fanns med i den första boken, säger Karin Eivinsson.

Den första boken innehöll 2000 ord. Till dessa har omkring 300 "nya" ord lagts till i den nya upplagan. De flesta som köpte boken var Flodabor men det var även många i "förskingringen", med anknytning till Dala-Floda, som införskaffade ett exemplar. Många köpte också till barn och barnbarn, och det tycker Karin är särskilt roligt eftersom dialekterna har en tendens att dö ut.

- Ja, det känns kul. En man hörde av sig och sa "äntligen är det någon som tar tag i detta och skriver en ordbok!", berättar Karin Eivinsson.

I den nya boken skriver Karin en liten vers som avslutning:

"E bok tä, ôckän kun tro hä? Jâ fäck så mångâ ol sôm inte jâ visst tå, sâ hä va ful int nô anä än tä skrevâ då. Tack a allä fôr hjälp mä ol, ä finns mångä slickä på våra jol!"

Den uppdaterade ordboken släpps lagom till midsommar. Detta blir den sista, hävdar Karin.

- Ja, nu blir det ingen mer bok. Nu få nôn aan tok skrev nästâ bok, säger hon med ett skratt.

Fakta: Fem favoriter bland de "nya" orden

Tidningen bad Karin Eivinsson att nämna några favoritord som tillkommit under arbetet med den uppdaterade ordboken. Hon lämnade följande förslag:

Bittju - Lynnig

Bôckblatuppä - Liljekonvalj

Bänktravârä - Råtta, mus

Drösä - Folkhop, klunga

Dôngas-särk - Särk av grovt linne

Gôrrä - Gumse