Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystra utsikter

När världsekonomin hade kravlat sig upp ur den första delen av finanskrisen, år 2010, uppdagades Greklands fusk med budgetstatistiken. Samtidigt fick Storbritannien en ny konservativ regering. Över hela Europa började en åtstramningspolitik för att komma till rätta med budgetunderkott och statsskulder i främst Sydeuropa men också i Frankrike och Storbritannien.

Vid den tiden var jag övertygad om att Europa och stora delar av övriga världen skulle gå in i en svår lågkonjunktur på grund av budgetåtstramningarna. Farhågorna kom på skam. Tillväxten fortsatte och från hösten 2011 började aktiemarknaderna stiga. Detta pågick till i mars i år men börserna hann återhämta sig avsevärt från krisen 2009.

Men nu är vi där jag trodde vi var för drygt två år sedan. Jag har sällan sett en så dyster sammanställning av data som just nu: Europa är i recession, Kinas tillväxt har bromsats in till cirka sju procents BNP-tillväxt, (lågt för Kina), USA hankar sig fram i en trög återhämtning på mindre än två procent. Det räcker inte för att absorbera den höga arbetslösheten. Brickländerna, det vill säga Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, bromsar in.

Med så stora delar av världsekonomin i recession eller stagnation kommer vårt land att påverkas via exporten. Enligt Konjunkturinstitutet blir exporttillväxten bara drygt två procent i år. Arbetslösheten närmar sig åtta procent nästa år.

Tyvärr har regeringar och centralbanker redan tömt verktygslådorna. Svaga statsfinanser hindrar budgetstimulanser och centralbankerna har redan sänkt räntorna till bottennivåer. Men ECB (Europeiska Centralbanken) börjar mer och mer tumma på det strikta regelverk som styr dess verksamhet via Maastrichtavtalet. Detta avtal förbjuder ECB att stödja regeringarna genom obligationsköp. Men nu annonseras att ECB ska köpa obegränsade volymer av korta statspapper från de drabbade länderna i Sydeuropa. Det strikta regelverket överges.

ECB kommer att inneha enorma volymer tvivelaktiga statspapper. Vad händer med den likvidisering som sker genom obligationsköpen? Visserligen sägs det att köpen ska steriliseras genom att ECB drar in överskott från banksystemet mot ränta och genom att sälja skuldförbindelser.

ECB är inne på farliga vägar och euroområdet under upplösning, dels genom regelbrotten men också genom en pågående kapitalflykt från problemländerna. Det är svårt att veta var detta slutar men den nuvarande euforin kommer nog snart att ersättas av ruelse.

Tyck till; mejla villy.bergstrom@telia.com