Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt vänta på fiber

140 idrebor, varav några få företag, vill ha fiber. För de som ännu inte vaknat och anmält intresse kommer det att kosta betydligt mycket mer att gå med längre fram. Idrefiber är föreningen som jobbar för att idreborna ska få den moderna framtidstekniken.

Fiber är den teknik som kommer att vara den gällande de kommande 50 åren, det tror projektledaren Agne Fredriksson som varit bidragande till att Flötningen nu har den modernaste tekniken.

– Lite av de misstag vi gjorde i Flötningen och som försenat starten av fibernätet i Grövelsjön kan vi lära oss utav. Sedan har Särna visat att det finns alternativa operatörer. Så när vi väl börjat bygga i Idre så ska alla avtal vara klara i god tid.

I Idre har det gått trögt att locka idreborna. Många har inte förstått vad det handlar om, ryggat för kostnaden på 15 000 kronor och inte insett behovet.

– Bredband över koppartråd som ADSL är inget att förlita sig på, menar Agne.

Det finns flera skäl att våga satsa på fiber där snabbheten bara är en viktig del. Fibern kan också ersätta och komplettera befintliga lösningar som telefoni och TV till en lägre kostnad, något som gör att investeringen går att räkna hem.

Idrefiber har som mål att ansluta 200 medlemmar.

– Når vi det målet bör de 15 000 kronor vi tar ut räcka. Ju fler vi blir desto mer får vi i bidrag, något som kan sänka kostnaderna, säger föreningens ordförande Herbert Halvarsson.

För de som inte går med under våren kommer det att bli dubbelt så dyrt att ansluta sig och därtill kan det komma höga grävningskostnader och dyrare material.

– Vi räknar med att få halva kostnaden täckt med EU-bidrag via Länsstyrelsen, förklarar Agne.

Idrefiber har redan ansökt om bidrag. Tidsplanen är att den kan kompletteras med fler medlemmar fram till i maj. I höst väntas ett besked från Länsstyrelsen, men då är det försent att börja gräva.

– Sommaren 2016 börjar vi gräva och till julen 2016 ska vi kunna surfa i Idre, säger Agne Fredriksson.

Idrefibers projektledare Agne Fredriksson räknar med att även idreborna ska kunna surfa med fiber, men först till julen 2016.