Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare vatten/avlopp i nytt kommunbolag

Malung-Sälen kommun bolagiserar vatten- och avloppsförsörjningen i kommunen och taxorna kommer från årsskiftet att höjas med i genomsnitt tolv procent. Det nya bolaget heter Vamas AB.

Annons

– Men taxehöjningen har inget med bolagiseringen att göra. Det är helt enkelt så att vi står inför stora investeringar framöver för att bygga ut och underhålla va-nätet, vattenverk och reningsverk, inte minst i fjällområdet, förklarar kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Belackarna till en bolagisering av vatten- och avfallsverksamheten har annars hävdat att det enda man vet säkert, det är att det med bolag kommer att bli dyrare för alla som ska betala för tjänsterna.

De tycks också få rätt, även om nu kommunalrådet hävdar att det inte är bolagiseringen i sig som höjningarna beror på.

En fördel med bolaget sägs vara att det är enklare på många sätt om man skiljer ut sådan verksamhet som ska bära sina egna kostnader.

I genomsnitt ökar VA-taxan med tolv procent. Anslutningsavgift för en fastighet med kommunalt vatten och avlopp ökar med i runda tal 10 000 kronor till 97 000 kronor.

Brukningsavgiften för en typisk villafastighet med vattenmätare och en förbrukning på 150 kubikmeter per år kommer att kosta drygt 6 400 kronor, fördelat på fast avgift 2 278 kronor samt rörlig del 4 155 kronor (27:70 kr per kubikmeter).

Vamas står för Vatten och Avfall i Malung-Sälen. Kommunfullmäktige har anslagit tre miljoner kronor till aktiekapital i bolaget.

Rekrytering av en vd till det nya bolaget pågår.

I den politiska styrelsen för Vamas AB sitter Kurt Podgorski, Tom Martinsson, Marita Eriksson, Lars Henriksson och Maggie Ahlbin.

Mer läsning

Annons