Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare transporter ska rädda miljön

Annons

MP vill höja bensinskatten med 70 öre litern, införa flygskatt och påföra åkerierna kilometerskatt. Det framgår av MP:s budgetförslag, som presenterades i går.

De höjda transportskatterna ska användas till den satsning på 13 miljarder kronor i klimatförbättrande åtgärder som budgeten innehåller.

I den tid av ombytta roller i den ekonomiska politiken, där oppositionen numera anklagar regeringen för att satsa för mycket, ansluter sig MP också till kritiken från S. MP låter utgifterna öka med 19 miljarder mot regeringens 23.

På jobbområdet föreslår MP en mer "framtung" a-kassa, där ersättningen sänks efter 100 dagars arbetslöshet, för "att man ska få en impuls att söka nya jobb", enligt den ekonomiska talespersonen Per Bolund.

MP vill slopa sänkt arbetsgivaravgift för unga och i stället sänka bolagsskatterna, ta bort sjuklöneansvaret och sänka arbetsgivaravgiften för företag med färre än tio anställda.

"Nu är det inte längre fråga om grön skatteväxling, utan enbart grön skattehöjning", sade FP:s Carl B Hamilton medan KD:s Anders Sellström konstaterade att MP vill skriva om devisen "hela Sverige ska leva". För MP, som är så populärt i Stockholm, gäller i stället "hela Södermalm ska leva".