Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare hemsjukvård när kommunen tar över

Nu ska troligtvis kommunen ansvara för hemsjukvården i stället för landstinget.
– Vi ser mycket fördelar med det, säger Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson (S).

Annons

I somras rekommenderade direktionen för Region Dalarna länets kommuner och landstinget att godkänna avtalet. I januari är det tänkt att kommunerna ensamma ska överta hälso- och sjukvårdsinsatserna i ordinärt boende.

– I dag kan det komma någon från hemtjänsten i Hedemora kommun och ge ögondroppar och en stund senare kommer landstingets personal för att ge en spruta, säger Ulf Hansson som ser effektiviseringar i och med det nya avtalet.

För att klara det ökade ansvaret har vård- och omsorgsnämnden begärt att få 205 000 kronor extra för att utöka tjänsten för MAS – medicinskt ansvarig sköterska.

Även detta har kommunstyrelsen sagt ja till.

– Andra län har redan gjort den här förändringen, jag tror att Dalarna är bland de sista, säger Ulf Hansson.

En förutsättning för att genomföra förändringen är dock att alla kommuner och landstinget är med på det.

– Om någon inte ställer sig bakom så faller det, säger Jonas Carlgren (M), vice ordförande i omsorgsnämnden som också röstat ja till förslaget.

Men det kommer att bli dyrare för vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi har svårt att se att vi får tillräckligt ekonomisk kompensation. Det har vi påtalat för kommunstyrelsen men de har inte tagit hänsyn till det.

Enligt Jonas Carlgren skulle det behövas mellan 600 000-700 000 kronor extra för att täcka den ökade kostnaden.