Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare gräva i Faluns historia

Kvarteret har central betydelse för kunskapen om Faluns historia, men grävningarna blir dyrare än beräknat.
– Undersökningen hör till pärlorna, den vetenskapliga potentialen är outstanding, säger antikvarien Tommy Nyberg.

Annons

Det handlar om kvarteret Västra Falun, där bland annat Egnellska huset står. Kommunen planerar att bygga en nöjeslokal där som alltid måste arkeologerna först kolla om det finns något spännande i kulturlagren.

Kommunen bekostade en förundersökning som visade att den aktuella ytan redan var störd av ingrepp som gjorts under slutet av 1900-talet. En noggrannare undersökning visade dock att där fanns viktiga konstruktioner och kulturlager från 1400- till 1700-talet som måste undersökas.

Platsen visar hur den centrala delen av Falun intill Hälsingtorget har utvecklats från en marknadsplats till en stad med reglerad stadsplan.

Kostanderna för undersökningen beräknades från början till 856 800 kronor, men nu blir undersökningen drygt 500 000 kronor dyrare. Kommunen står för 15 procent av den summan, och nu har länsstyrelsen begärt att Riksantikvarieämbetet bidrar med resten.