Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyra tomter – ingen asfalt

Boende på Laggarudden har fått uppgifter om att villagatorna i området inte kommer att beläggas med asfalt.
– Ska Laggarudden vara enda tättbebyggda området där man måste hålla till godo med grusvägar? undrar Adam Hellman med flera boende.

Han har varit i kontakt med kommunens gatuchef Anders Axelsson, som meddelat att vägen mellan Laggarudden och länsvägen kommer att beläggas.

"Men inte småvägarna då det tydligen var ett önskemål från början att ha grusvägar", skriver gatuchefen i brev till Adam Hellman.

– Jag har frågat grannar i cirka 15 hushåll här i området och det är ingen som vill ha grusvägar. Själv har jag flera gånger råkat ut för stenskott på bilen och för barnen är det inte det enklaste att åka skateboard eller inlines eller spela landhockey på rullgrus, framhåller Hellman.

Anders Axelsson till NLT:

– Jag har fått uppfattningen att de ville ha sommarstugestuket med grusvägar där ute. Men jag kan ha helt fel. Visst har jag förståelse för att de vill ha gatorna asfalterade. Jag bor själv utanför Smedjebacken vid en grusväg som sköts av en samfällighetsförening så jag vet hur skitigt och gropigt och dammigt det kan vara.

Gatuchefen har bett tillförordnade planeringschefen Anna Lindberg Karlsson att undersöka om det finns någon formell skrivning i detaljplaner och exploateringsavtal för Laggarudden om att villagatorna ska vara oasfalterade.

Maria Strömkvist (S) säger att Laggarudden började byggas ut innan hon blev kommunalråd så hon har inte kunskap om de ursprungliga besluten. Hon spekulerar i att det möjligen kan vara så att man i ett tidigt skede ansåg det lämpligt med någon bestämmelse om grusvägar.

– Det kan ha varit så i ett skede då det var planerat för bara några få tomter där ute. Men nu har ju området vuxit rejält och kommer att växa ytterligare. Det är klart att när man tänker villaområde så tänker man inte grusvägar.

Adam Hellman har förståelse för att man inte nu asfalterar Lilla Laggaruddsvägen utan att det kan dröja tills byggnationerna efter gatan är klara.

– Men det finns ingen anledning att vi ska ha grusvägar här ute i framtiden. I villaområdena i Ludvika är det självklart med asfalterade gator och där kostar tomterna 70 000 till 75 000 kronor. Samma sak måste gälla här där tomterna är högre prissatta, till exempel kostade vår tomt 325 000 kronor.

Kommunalrådet Maria Strömkvist:

– Alldeles säkert kommer det här upp till diskussion så vi får titta på det och eventuellt lägga in asfaltering av gatorna i våra investeringsplaner. Absolut att vi kan ompröva om det finns ett gammalt beslut där argumentet för grusvägar var att det bara skulle bli ett litet bostadsområde.