Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dykarna har bärgat kroppen i äventyrsgruvan: "Det gick som planerat"

 
Dykolyckan i äventyrsgruvan Tuna-Hästberg
Visa alla artiklar

På fredagseftermiddagen bärgades kroppen efter den kvinna som i söndags miste livet i en dykolycka i Tuna Hästbergs Äventyrsgruva, i Borlänge kommun.
– Arbetet gick som planerat, säger Christina Hallin, polisens pressinformatör.

Efter det första rekognoserande dyket, som gjordes på fredagseftermiddagen, så gick det snabbt att lokalisera kroppen och bärga den.

– Strax före klockan 17 på fredagen så fick jag informationen om att kroppen var bärgad. När kroppen väl var lokaliserad så gick allt som planerat, berättar Christina Hallin.

Läs även [+]: Dykargruppens ansvarige berättar om den komplicerade bärgningen: "Kroppen låg 400 meter in i en gruvgång"

Vad händer nu?

– Kroppen ska transporteras till rättsmedicin i Uppsala för att undersökas. Där ska även kvinnans dykutrustning undersökas, för att konstatera om olyckan berodde på kvinnans utrustning, säger Christina Hallin.

Vilka deltog i själva bärgningen?

– Försvarets dykare gjorde det långa dyket, in i själva gruvan. Sedan fick de hjälp av sjöpolisens dykare med att frakta kvinnans kropp till en mer lättillgänglig passage och så tog teknikerna emot kroppen. Det var ett väldigt komplicerat dyk, men det gick som planerat efter att det första rekognoserande dyket hade gjorts.

En polisutredning om vållande till annans död har inletts.

– Det är praxis vid sådana här händelser. Vi gör en utredning för att se om någon brott har begåtts, men även för att utesluta att så är fallet, säger Christina Hallin.

Vad händer på platsen just nu (läs vid 18-tiden)?

– Vi inväntar transporten som ska köra kvinnans kropp och hennes utrustning till Uppsala. Därefter vet jag inte om vi häver avspärrningarna eller om de behöver vara kvar för att vi ska göra fler undersökningar på platsen, det beror lite på vad som framkommer under utredningen, säger Christina Hallin.

Läs även: Efter dykolyckan – försvarsmakten bärgar kvinnans kropp senare under veckan: "För komplicerat för sjöpolisen"

Läs även: [+] Så ska Försvarsmakten bärga kroppen efter dykolyckan: "Väldigt ovanligt uppdrag för oss"

Läs även: [+]  530 meters bråddjup och fyragradigt vatten – så uppkom äventyrsgruvan

Läs även: [+]  Tidslinje: Dykolyckan i Tuna-Hästberg – detta har hänt

Läs även: [+]  Efter dykolyckan – gruvans verksamhetschef: "Vi vet var hon är"

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här