Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duo åtalas för att ha "stulit" fastighet och sålt den vidare

Med hjälp av ett förfalskat gåvobrev ska kvinnan ha skrivit över en fastighet utanför Borlänge på sig själv och sedan sålt den vidare.
Nu åtalas kvinnan och en manlig kompanjon för urkundsförfalskning och grovt bedrägeri.
– Omständigheterna är graverande, säger kammaråklagare Johan Knies.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Förundersökningen mot kvinnan och mannen, som är runt 30 år och skrivna i Säters respektive Ludvika kommun, har pågått i flera år.

Kvinnan var tillsammans med en annan kvinna i Dalarna tidigare delägare i en fastighet utanför Borlänge.

I samförstånd med sin manlige kompanjon ska den åtalade kvinnan ha förfalskat ett gåvobrev för att göra henne till ensam ägare av fastigheten.

Gåvobrevet har därefter använts för att upprätta lagfarter, och efter att ha lagt ut fastigheten på Blocket såldes den sommaren 2013 för 220 000 kronor.

Den åtalade duon nekar till brott, men kammaråklagare Johan Knies anser sig ha tillräckligt med bevis för att styrka brotten.

– Men allt är helt avhängigt vad tingsrätten kommer fram till gällande gåvobrevet, säger han.

I bevisningen ingår en dokumentanalys av gåvobrevet som Nationellt forensiskt centrum (NFC) har gjort, där bland annat handstilen har granskats.

Mannen och kvinnan åtalas för totalt tre fall av urkundsförfalskning och ett fall av grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund för händelser i samband med fastighetsaffären.

Mannen åtalas dessutom för ett fall av försök till utpressning.

Enligt åtalet ska mannen ha försökt få pengar från ett åkeriföretag i Ludvika genom att hota med att lämna in en konkursansökan mot företaget.

I tingsrätten pågår just nu även ett tvistemål där kvinnan som är målsäganden i brottmålet har stämt den åtalade kvinnan för att få tillbaka sin del av fastigheten.

LÄS: Fler nyheter från Blåljus

Håll dig uppdaterad – Följ Brottsplats Dalarna på Twitter