Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla bokcirklar startar i höst

Det kommer att startas två bokcirklar i Säters kommun i höst. En av cirklarna äger rum i Stora Skedvi och den andra i Säter. En av böckerna som ska läsas är "En dåres försvarstal" av August Strindberg.
– Det blir en bra bokläsarhöst, tror Anna Danielsson, bibliotekarie i Säter.

Biblioteken i Säter och Stora Skedvi kommer att arrangera varsin bokcirkel parallellt under hösten.

– Det är en service till låntagarna, att de kan komma på cirkel där det passar dem bäst, säger Anna Danielsson.

Böckerna som ska läsas är "En dåres försvarstal" av August Strindberg, "Jag ska bara fixa en grej i köket" av Moa Herngren och "Siri" av Lena Einhorn. Två av böckerna har anknytning till varsitt 100-årsjubileum.

– I år är det 100 år sedan som August Stringberg dog och det uppmärksammar vi genom att läsa en av hans böcker. Moa Herngrens bok kan knytas till Säters sjukhus 100-årsjubileum, säger Anna Danielsson.

Tillfällena som Säters bokcirkel träffas är den 3 oktober, den 7 november och den 5 december. För Stora Skedvis del är det den 4 oktober, den 8 november samt den 6 december som gäller.

– Vi vill gå med informationen om detta redan nu så att de som vill delta i bokcirklarna har lite tid på sig att skaffa böckerna, samt läsa dem. Vi kommer att ha en gräns på tio personer per cirkel så att det inte ska bli alltför stora sällskap och så att alla får möjlighet att delta i diskussionerna om böckerna, säger Maria Höglund Boberg, bibliotekarie i Stora Skedvi.

Under den nordiska biblioteksveckan, vecka 46, kommer det att hållas ett par arrangemang på Säters bibliotek. Bo G Jansson, professor i litteraturvetenskap på Högskolan Dalarna, ska föreläsa om August Strindberg den 12 november. Mo Herngren gör ett författarbesök den 15 november och berättar om sitt skrivande och om sin senaste bok. Den 19 november gör Arkan Asaad ett författarbesök på Biografmuseet. Det sistnämnda arrangemanget står Rädda Barnen för.

– Jag tror att det blir en bra bokläsarhöst i år, säger Anna Danielsson.

– Vi har aldrig haft det här upplägget med parallella bokcirklar förut. Det är ett bra upplägg och vi hoppas att det kommer folk som vill delta i cirklarna. Vi har märkt att det verkar finnas ett behov bland låntagarna att få träffas och diskutera böcker. I Skedvi finns även Litterära klubben som träffas och pratar om böcker. De vill gärna ha fler medlemmar, säger Maria Höglund Boberg.