Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbeljubileum firas i Borlänge

I år är det nittio år sedan Borlänge Orkesterförening bildades. Och hundra år sedan Lille Bor Söderlundh föddes. Söderlund var under en tid orkesterns ledare.
I dag firas dubbeljubileet med en konsert

På måndag är det på dagen 90 år sedan Borlänge orkesterförening bildades. 8 oktober 1922 av en entusiast från Grängesberg, Georg Strömberg.

I 32 år ledde Georg Strömberg sitt livsverk, tills Lille Bror Söderlundh tog över på 50-talet. Med honom blev den kommunale musikledaren också ledare för orkesterföreningen. Georg Papmehl-Dufay, Hasse Ericsson och Stig Eklund har i tur och ordning lett orkestern och idag är det Christer Paulsson som sedan 1990, de första åren tillsammans med Lasse Tull, har ansvaret.

Från och med hösten 2008 har Paulsson valt att trappa ner sitt engagemang men i helgen står han framför orkestern och leder jubileumskonserten.

Till konserten har orkestern samlat ihop till den största stråkbesättningen i orkesterns historia. 14 förstavioliner, lika många andra, sex viola, sex celli och fyra kontrabasar spelar tillsammans i bland annat Tjajkovskijs femte symfoni.

På programmet står också musik av Lille Bror Söderlundh, däribland en tresatsig svit ur baletten "Kejsarn av Portugallien" som tonsättaren sammanställde för konsertbruk. Dessutom blir det musik av Mozart, pianokonserten i C-dur, som ofta nämns som "Elvira Madigan". Solist är Terés Löf, som tidigare gästat Borlänge vid en kammarmusikkonsert tillsammans med violinisten Daniel Röhn.

27 oktober arrangeras en minneskonsert med enbart verk av Lille Bor Söderlundh. Stråkarna ur orkesterföreningen, under ledning av Christer Paulsson, tar sig an en del av Lille Brors stråkmusik. Marcus Moszny medverkar också som pianosolist i Havängsvit. Musikskolans Ungdomskör deltar under ledning av Bengt Åke Lindén, liksom trubaduren Mats Höjer som framför en några av Lille Brors visor.