Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbel svensk seger i Tour de Ski - i Kina

Medan den mer kända Tour de Ski pågår i Europa händer det liknande saker i Kina. I norra delen av landet pågår parallellt ett annat Tour de Ski, och där går det bra för Sverige.

Efter fem etapper på tre orter i norra Kina, i Xiwuqi i inre Mongoliet, har Lisa Svensson från Åsarna, född 1989, säkrat segern i det lite mer okända Tour de Ski Kina. Jämte henne har dessutom Rättviks Emil Johansson tagit tre etappsegrar och kommer därmed att bli årets vinnare på herrsidan, anger tourdeskichina.com. Johansson vann den första sprinttävlingen och gjorde bra ifrån sig i det fem mil långa kinesiska vasaloppet och han blev därmed den tredje i familjen att göra den bedriften. Bröderna Lukas och Adam har tidigare gjort detsamma.

I sprinten på den femte etappen blev Svensson, som läser vid Mittuniversitetet i Östersund, femma men hon hade samlat tillräckligt mycket poäng i tidigare etapper för att behålla ledningen och kunde därmed säkra totalvinsten. Det är hennes andra i rad då hon vann även förra årets upplaga. Therese Andersson, IFK Umeå, vann sprinten.

Emil Johansson, född 1991, vann sprinten före jagande Daniel Maca från Tjeckien, som slutade åtta. I stället gick andraplatsen till Norges Martin Hammer som följdes av klubbkamrat och lillebror Lukas Johansson och Seb Olsson. Lukas Johansson slutade fyra i totaltouren efter att bland annat ha vunnit fem kilometersloppet i Xiwuqi.

Tidigare har bland andra Anders Högberg vunnit Tour de Ski Kina.