Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du nya och absurda värld

/

Annons

Nioåringen tyckte synd om de svältande barnen på Afrikas horn och beslöt hon sig för att göra något. Idén var att baka bullar, sälja och ge pengarna till hjälp åt barnen. Bullarna omvandlades till tvåhundra tusen kronor. För detta utsågs hon till en av Sveriges Hjältar och fick sin välförtjänta hyllning i den tv-sända galan på TV4.

Men eftersom TV4 är en kommersiell kanal bröts hyllningarna för reklaminslag. Ett företag erbjöd en produkt där man kunde ta ett varmt bad för sextioniotusen kronor. Vad är väl tusentals utmärglade barn mot ett skönt bad? Jo, ett tecken på den absurda värld vi lever i.

Skulle vi höja blicken från tv-skärmen och mobilens senaste app skulle vi se den nya världen i dess prakt, om vi bara ville och vågade. I så fall skulle det framgå att över en femtedel av barnen i USA lever i fattigdom, alltså i det mäktiga landet med den överlägsna krigsmakten och med den kultförklarade världsstaden New York.

Samtidigt har vi det stora landet i öster där den förre presidenten genom lite trixande på nytt kommer att bli president. Det har dessutom föregåtts av ett så kallat demokratiskt val där de röstandes rättigheter sattes ur spel genom fusk. En avreglering av demokratin pågår.

Hos oss har det också skett en rad avregleringar. Därför har elpriserna pressats ner, telekostnaderna minskat, tågen går enligt tidtabell och apoteken blivit fler, speciellt på landet. Och snart går det att kontrollbesiktiga bilen lite varstans, kanske till och med att köpa alkohol utanför systemets domäner genom täckmanteln gårdsförsäljning.

Allt detta har skapats till vår hjälp för att ge oss ökad tillgänglighet och lägre priser. Eller hur det nu var. Och blev.

Efter årsskiftet kan vi även efter lust och behag skänka pengar till välgörande ändamål, göra avdrag på skatten, få tillskott på det goda samvetet och pluspoäng på det goda anseendet. Det blir ytterligare ett skott i bogen på den redan sårade välfärdsstatens förmåga att erbjuda en gemensam välfärd.

Bland alla som inte ingår i den viktigaste väljargruppen, de större städernas medelklass, ökar stadigt behoven av hjälp. Med bedjande ögon, mössan i hand och självkänslan svald, ska de hoppas på allmosor från bättre bemedlade med rätt att göra avdrag.

Några jublar, andra inte, men en sällan skådad omvandling av vårt samhälle och våra levnadsvillkor pågår. Den är tydlig för alla som vill se, men de flesta har fullt upp med matlagning på tv, långfilmer och nya appar. Kanske måste det till en nioåring för att det ska bli andra bullar.

Mer läsning

Annons