Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du är kartlagd av Google

Inte ens den smartaste filmskurken klarar av att fly utan att lämna spår. Naturligtvis inte i form av fingeravtryck eller färska cigarettfimpar – sådant är lätt att sopa igen, till skillnad från avtryck i den digitala världen. Skurken måste i regel ringa ett samtal, skicka ett mejl, ta ut pengar eller betala med kontokort och genast kan den klurige polisen inte bara ange skurkens exakta position, utan även få en hint om hans eller hennes nästa drag.

Så länge det bara handlar om en fiktiv katt- och råttalek mellan tjuv och polis är det en sak. Vi tycker till och med att det är bra att polisen kan samla så mycket information att skurken till sist får se sig inmålad i ett hörn. Men om polisen kan kartlägga en skurks rörelsemönster kan naturligtvis även andra myndigheter och företag ta fram massor med information om i princip vem som helst.

Det är här det börjar bli, om inte direkt farligt, så i alla fall obehagligt. Inte för att majoriteten i vår omgivning vill oss illa, utan för att all information, i synnerhet när den synkas med annan information och bildar en kartläggning, kan missbrukas.

Förra veckan skrev Dagens Nyheter att många svenska företag och myndigheter – som sjukvårdsupplysningen, regeringskansliet och en del banker – lämnar uppgifter till Google när vi besöker deras hemsidor. Även om Google försäkrar att de inte kopplar samman information mellan olika sajter, betyder det att Google, om de vill, kan kartlägga stora delar av våra liv.

Det är en ganska olustig känsla att det i ett och samma register finns information om vilka ord vi har googlat på, vilka internetsidor (och undersidor) vi har besökt, val av internetbutiker och banker samt vilka artiklar vi har läst på tidningars hemsidor. På så sätt kan Google, återigen om de vill, kartlägga våra intressen, en del inköp, eventuella sjukdomar och, beroende på sidval, kanske till och med våra politiska eller ideologiska ståndpunkter.

Plötsligt känns George Orwells klassiker 1984 inte särskilt avlägsen, men med den skillnaden att övervakningen i boken sker helt öppet medan vi i dag har rätt dålig koll på vem som vet vad och vilka spår vi lämnar efter oss. Då uppstår genast frågan vad som är värst: Leva med vetskapen att allt man gör registreras eller att registreras utan att veta om det?

Susanne Nyström

Liberal krönikör