Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DT:s Björn af Kleen är Årets stilist

DT:s krönikör Björn af Kleen har utnämnts till Årets stilist av tidningen Journalisten.

Annons

Björn af Kleen är författare och skribent, uppvuxen i Hedemora. Han har bland annat skrivit boken "Jorden de ärvde" om den markägande adeln och senast "Lucke & Lull - Arvet efter en Bonnier". Han är fast krönikör på DT Kultur och fri skribent på DN. På torsdagskvällen fick han ta emot priset Årets stilist av tidningen Journalisten. Övriga nominerade var i år Erik Niva, Aftonbladet, och Andreas Cervenka, Svenska Dagbladet.

Helena Giertta, chefredaktör på Journalisten, säger till DN:

"Det har varit ett svårt juryarbete i år, men vi känner oss väldigt nöjda med vårt val. I juryn pratade vi om stilistik och vad Björn af Kleen gör med sitt språk - att han förmår överraska i sitt sätt att uttrycka sig"

I motiveringen skriver man bland annat att Björn af Kleen sätter samman långa reportagetexter så att olika röster får komma till tals på sitt eget språk. En mångdimensionell helhetsbild växer fram allteftersom olika perspektiv och berättelser bryts mot varandra.

Det är tredje året i rad som priset Årets stilist delades i år. Prissumman är på 10 000 kronor. Tidigare vinnare är Carina Bergfeldt, Aftonbladet, och Johar Bendjelloul, Sveriges Radio.

Läs Björn af Kleens senast krönika i DT här.