Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DT räddar Dala Demokraten

De två konkurrerande tidningarna i Dalarna kommer att börja samarbeta.
Det beskedet kom vid 15-tiden på tisdagens eftermiddag.

Annons

– Dala-Demokraten har kontaktat oss för ett samarbete kring en räddningsplan, eftersom tidningens existens är hotad, säger redaktionschef Ewa Wirén på DT, Dalarnas Tidningar.

Dala-Demokratens styrelse fattade beslut om räddningsförsöket förra måndagen. Bakgrunden är att tidningen under många år har gått med förlust. Förra året visade bokslutet minus på 4,8 miljoner.

– Vår drivkraft har traditionellt varit tufft konkurrens mellan de två tidningarna i Dalarna, men så är det inte längre, säger Ewa Wirén och talar om papperstidningarna konkurrerar mer med olika digitala medier. Många väljer att lägga pengar på en ny mobiltelefon som man kan söka information med, i stället för en prenumeration.

DT ägs av Mitt-Media-koncernen. Det är det inte aktuellt att Mitt-Media köper Dala-Demokraten.

– Vi har fått ett princip-ja till samarbete från vår koncernledning, nu ska frågan utredas på lokal nivå. Till en början har DD anmält att de vill köpa vissa tjänster, säger Ewa Wirén.

Vissa tjänster – det kan handla om bland annat handla om tryckning, annonssälj och annonsproduktion, men även redaktionellt innehåll. Kravet för att Dala-Demokraten ska få presstöd är dock att 55 procent av materialet ska vara eget.

DD:s personal informerades under tisdagens eftermiddag. Man kommer att inleda förhandlingar om konsekvenserna. Klart är att man måste minska kostnaderna.

Tidningen har 76 anställda, varav ett 40-tal på redaktionen. Upplaga är på runt 15000.

– Vi och våra ägare tycker att opinionsbildning är viktigt, att det finns olika röster, vi vill bistå med det vi kan så att DD:s läsare även i fortsättningen får en tidning, säger Ewa Wirén.

Hon sticker inte under stol med att det även handlar om pengar. Dala-Demokraten har som andratidning statligt distributionsstöd. Skulle DD försvinna blir det dyrare varje månad att dela ut DT:s fem editioner.

– Vi har ett gemensamt intresse att få ut morgontidningar i brevlådorna i Dalarna, och det kostar pengar, säger Ewa Wirén.