Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DT granskar: Medborgargarde vill skydda från brott - flera Soldiers of Odin-aktivister dömda för brott

Nätverket Soldiers of Odin säger sig vilja skydda medborgarna från brott. DT:s granskning visar att flera av aktivisterna i Dalarna själva är dömda, för bland annat misshandel och bedrägeri.
– Det är möjligen naivt att tro att deras syfte är att skapa trygghet, säger Stefan Dangardt från polisen i Dalarna.

De presenterar sig som "en organisation med vanliga människor som tycker att våld, överfall, våldtäkter, trakasserier har gått för långt ute på våra gator". Trots detta är ett flertal av aktivisterna i kärnan i Stockholm själva brottsbelastade, enligt tidningen Expo som granskat rörelsen. Nu finns Soldiers of Odin även i Dalarna och i lördags "patrullerade" de gatorna i Säter, Hedemora och Borlänge.

DT:s granskning visar att det även bland aktivisterna i Dalarna finns personer dömda för brott. En 20-årig man från falutrakten är bland annat dömd för två fall av misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman. Han åtalades också – men friades – för hets mot folkgrupp efter att ha burit nazistsymboler på sin jacka. Han förnekade inte att så var fallet, men menade att det inte var brottsligt. Tingsrätten menade att budskapet inte spridits i tillräcklig omfattning för att det skulle vara straffbart. Vidare är en 30-årig man från Borlänge dömd för narkotikabrott och bedrägeri, en 37-årig man från Avesta för grovt rattfylleri, en 39-årig man från Mora för bedrägeri och stöld, samt en 19-årig man från Hedemora för olovlig körning.

Expo har hittat starka kopplingar till den högerextrema rörelsen. Mikael Johansson, som är ledare för hela Soldiers of Odin i Sverige och för Stockholmsgruppen, har en bakgrund i Nationaldemokraterna och enligt Expo uttrycker många sympatier för nazistiska och fascistiska organisationer i sociala medier. En majoritet av de aktivister i Stockholm som Expo identifierat har dömts för grova brott.

Även inom den högerextrema miljön tolkar man Soldiers of Odin som en rörelse riktad mot icke-svenskar. Hatsajten Avpixlat skriver: "Organisationen är uttalat invandringskritisk och ser som en av sina främsta uppgifter att hålla gatorna trygga för de egna medborgarna mot de våldsbrott – misshandel, rån, våldtäkter osv – som begås av migranter".

Bland medlemmarna i den slutna Facebookgruppen för Soldiers of Odin Dalarna återfinns Pär Sjögren, nazisten som sitter på SD-mandat som ersättare i Borlänges kommunfullmäktige.

Jonathan Leman är researcher på Expo och han menar att Soldiers of Odin är en del av en växande rörelse.

– Det har kommit en trend med gatupatruller och medborgargarden inom främlingsfientliga- och rasistiska grupper. Även andra grupper som Nordisk ungdom och Nordiska motståndsrörelsen har hakat på det. Tanken är att framställa sig som människors försvarare. Det är grupper som är ganska marginaliserade och det här ger en möjlighet för dem att känna sig som folk som står på vanligt folks sida och få chans till positiv bekräftelse från en allmänhet, säger han.

– En annan grej som jag tror gör detta attraktivt är att det är ett enkelt sätt att gå till handling. Tröskeln är lägre än att exempelvis komma med i Svenska motståndsrörelsen.

Soldiers of Odin hävdar å sin sida att de inte är en rasistisk organisation, utan verkar för allas lika värde, och att de inte kan ta ansvar för enskilda medlemmars åsikter. Det är en problematisk beskrivning av verkligheten, menar Leman.

– Poängen är att de lockar till sig den typen av individer och de har ett rasistiskt anslag när de diskuterar saken. Den finska gruppen startades av en nazist som inte gör avbön på något sätt. Även i den svenska gruppen finns det starka främlingsfientliga "vi-och-dom-tänkandet" – otryggheten kopplat till icke-svenska. Det finns också en konfrontativ retorik, att man inte ska "vika ner sig" och det skiljer sig kraftigt från nattvandrarverksamhet, som polisen ser som något positivt. Detta skapar bara spänningar.

Stefan Dangardt, pressansvarig hos polisen Dalarna, säger att de är beroende av allmänheten och vill gärna uppmuntra vuxna att nattvandra – gärna i samverkan med polisen. Han säger dock att Soldiers of Odin inte har kontaktat polisen.

– Vi har förstått att de har etablerat sig och det är möjligen naivt att tro att deras syfte är att skapa trygghet på gator och torg. Vi har dock inga indikationer på övergrepp så här långt, säger han.

DT har sökt de personer i Soldiers of Odin Dalarna som omnämns i texten. Ledaren för Soldiers of Odin i Sverige, Mikael Johansson, är den enda som får uttala sig om organisationen. DT har även varit i kontakt med honom och han lovade återkomma med svar på våra frågor. Det har han dock inte gjort. Läs frågorna vi vill ha svar på här.

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

LÄS: Fler Blåljusnyheter här