Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DT DEBATT: Den hotfulla signalen från Löfvenregeringen om frihetsreformen LSS oroar mig

/

Det är kväll och jag ser till mina utvecklingsstörda pojkar som har somnat. De verkar må bra. Plötsligt tittar Adam upp, ler när han ser mig, och somnar om.

Annons

Jag står kvar med frågan: Kommer samhället att ha råd mer er i framtiden? Regeringen signalerar att ni kostar för mycket. Jag går och lägger mig, släcker sänglampan och klumpen växer i magen.

>> Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android <<

Jag och min fru Elisabeth är föräldrar till Daniel, 21 och Adam, 15, som båda är utvecklingsstörda och måste ha tillsyn varje vaken timme.

LSS-lagen (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor. Det är en fin lag som ger många funktionshindrade ett liv värt att leva, vilket också är en lättnad för de anhöriga.

I vår familj har LSS-lagen inneburit två gladare pojkar som på ett helt annat sätt kan ta del av samhällets möjligheter jämfört med innan de fick professionella assistenter.

Två gånger har jag och Elisabeth fått beskedet att vårt barn är utvecklingsstört.

Många gånger har vi legat vakna på nätterna och funderat på hur vi ska skapa ett bra liv för våra pojkar. Denna oro och förtvivlan har vi delat med flera andra föräldrar i liknande situation.

LÄS OCKSÅ: Kostnaderna för LSS har ökat explosionsartat

Genom LSS-lagen väcktes ett framtidshopp, även om assistanssökande inom LSS-lagen, vartannat år måste genomgå behovsprövning som innebär extremt personliga frågor av en okänd tjänsteman från Försäkringskassan.

På senare år har ljuset i tunneln blivit mörkare.

Myndigheterna slår larm om att LSS-lagen kostar för mycket. Det har resulterat i många märkliga beslut om assistans från Försäkringskassan och kommuner. Flera av dem har varit lagvidriga och justerats av jurister.

Nyligen gav regeringen den mest hotfulla signalen på många år.

Finansminister Magdalena Andersson sa att flyktingmottagandet kostar så mycket pengar att regeringen kan tänka sig att skära i andra kostnader som exempelvis LSS-lagen.

Det är bra att Sverige tar emot flyktingar från krigsdrabbade länder. Vi har råd och det är en investering för framtiden. Men sätt inte kostnaderna för flyktinghjälpen mot LSS-lagen.

Några dagar senare sa barn-, äldre- och jämställdhetsministern, Åsa Regner, att det var en olycklig formulering av Magdalena Andersson. I nästa andetag förklarade Åsa Regner att regeringen ändå ska se över LSS-lagen.

Beskedet var som en örfil och jag är säker på att många anhöriga mådde riktigt dåligt den kvällen efter hon framträdde i Aktuellt.

Varför nämnde regeringen just LSS-lagen som ett sparförslag för att finansiera flyktingmottagandet? Kan orsaken vara att detta berör en grupp i samhället som inte orkar eller klarar att protestera tillräckligt? Vad hade hänt om regeringen istället att föreslagit exempelvis behovsanpassning av barnbidraget?

Kostnaden för LSS-lagen har skenat. Men det finns flera naturliga orsaker. Några kostnader går att justera.

>> Minska risken för lagvidriga beslut. Här måste tjänstemän inom kommuner och Försäkringskassan bli mer kunniga om LSS-lagen. I dag krävs förfärande många jurister och advokater som enbart arbetar med att hjälpa de funktionshindrade och justera lagvidriga beslut. Hela rättsapparaten går därför på högvarv vilket innebär enorma kostnader för staten.

>> Även de privata assistansbolagen har ett ansvar. I en allt hårdnande konkurrens är det alltför många som lockar kunder med extra ersättning i form av bland annat resor till solen och datorer. Här är det viktigt att assistansbolagen enbart fokuserar sig på bra verksamhet och konkurrerar med bästa assistansen.

Politikerna måste sluta se LSS-lagen som enbart en kostnad. Funktionshindrade, som inte bara förvaras utan också får ett bra liv, är en resurs för samhället. Det var inte länge sedan vi placerade funktionshindrade på intuitioner. Är vi på väg dit igen?

Det är med denna oro som jag i sängmörkret frågar mig:

Vad kommer att hända våra pojkar i framtiden när jag och Elisabeth inte längre finns i livet?

Anders Hansson

Föreläser runt om i landet om livet med två utvecklingsstörda pojkar. Målsättningen är att inspirera anhöriga och de som arbetar med funktionshindrade

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel