Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DT avslöjar: Malung-Sälens kommun sålde fjälltomt till vrakpris – såldes med miljonvinst en dryg vecka senare

Vid en stor tomtaffär i Sälenfjällen sålde kommunen en av tomterna för en bråkdel av priset jämför med de övriga till en privatperson. En dryg vecka senare såldes den vidare – med miljonförtjänst. Men varför såldes den så billigt?
Kommunens avgående revisorer vill att ärendet överlämnas till polis och åklagare för utredning.

Malung-Sälens kommun har i flera omgångar sålt tomter i Sälens fjällområde för drygt 78 miljoner kronor. Företaget Bleck Invest AB, med säte i Örebro, ligger bakom alla köp utom en handfull och tomtpriset har legat på 1, 5 miljoner styck.

Mitt i denna jätteaffär sticker en av tomterna ut. Den såldes den 20 april för en bråkdel av de andra, 300 000 kronor. Köpare var en privatperson – som också råkar vara en av ägarna till Bleck Invest AB och som även är styrelseledamot i ett antal bostadsrättsföreningar i Sälenområdet.

Åtta dagar efter köpet sålde han tomten vidare till en annan privatperson för – 1,5 miljoner och gjorde därmed en snabb vinst på 1,2 miljoner kronor. DT har tagit del av bland annat köpekontrakt och handlingar från lantmäteriet som visar turerna i affären.

Efter tips från en kommuninvånare inledde kommunens dåvarande revisorer en granskning, som lämnades in till kommunen i torsdags. Granskningen inleddes innan revisorerna avgick vid det senaste kommunfullmäktigemötet.

– Det lät så märkligt att vi ville ta en titt på det, det är ju vår roll att titta på hur politikerna använder våra pengar. Då beställde vi den här granskningen av KPMG som är våra sakkunniga, säger Carin Skålander, tills nyligen ordförande för kommunens revisorer.

– Jag hoppas bara att det är missförstånd som ligger bakom hur det här se ut. Skulle man ha klivit in i det här med öppna ögon så är det inte bra, det behöver man inte vara speciellt kunnig eller påläst för att förstå. Hade den här försäljningen varit till en och samma köpare på ett enda bräde och man hade gjort en rabattering utifrån det hade det kanske inte varit så märkligt. Men att dela upp det, så att en tomt av alla rabatteras, dessutom till en privatperson som har kopplingar till bolaget som köpte de andra, det ser inte bra ut.

Att köparen sedan sålde tomten vidare för 1,5 miljoner är en både förvånande och besvärande omständighet, menar Skålander.

– Den biten gör ju saken bara ännu värre. Det finns ingen som helst anledning för en kommun att rabattera sådär.

RUNNBERG: Här är kommunalrådet (S) som skyller Sveriges näst största underskott på "otur"

Revisorsgruppen begär i sin skriftliga kommentar till KPMG:s granskning att kommunfullmäktiges presidium lämnar över ärendet till polis och åklagare.

– Det stämmer. Det är skarpt och det är de rekommendationer vi fått från våra sakkunniga.

I sin skrivelse poängterar revisorerna också att de påbörjat granskningen innan de avgick.

– Vi ville bara förtydliga, för att det inte skulle bli en diskussion, säger Skålander.

– Formalia blir ibland viktigare än det vi faktiskt säger. Jag finner det otroligt irriterande om jag ska vara ärlig.

Just nu är Malung-Sälens kommun utan revisorer, till dess nya utses.

– Men vi kan ju inte strunta i sådant vi fått innan vi avsade oss. Det är en plikt att avsluta på ett sjyst sätt innan nästa gäng kommer in.

LÄS MER: "Brutna S-löften ligger bakom högst skatt i Dalarna"

Kurt Podgorski, kommunalråd i Malung-Sälens kommun säger att han egentligen vill kommentera ärendet så lite som möjligt i det här skedet.

– KPMG-rapporten skiljer sig lite mot lekmannarevisorernas synpunkter. Hos KPMG står det inget om någon polisanmälan. Han är fundersam, kan man säga, och det har vi tagit fasta på – och kansliet ska anlita en helt ny och opartisk revisionsgranskning. Det kan vara bra för oss också.

Men KPMG är ju också en oberoende granskare?

– Ja, absolut. Men då får en till titta på det.

Men varför behöver ni två oberoende granskningar?

– I det här fallet har vi känt det som bättre än en.

Den springande punkten, varför en tomt såldes till en privatperson kan Kurt Podgorski inte riktigt svara på, trots att han är en av de två som skrivit under kontrakten från kommunens sida.

– Vi har lämnat över allt det här till mäkleriet. Vi har upphandlat det och det blev Skandiamäklarna. De riggade hela affären och det låg färdigt för oss att skriva. Vad jag kan säga att det började inte med det här i alla fall, för då hade det blivit väldigt egendomligt – "du får köpa den här billigt om du ser till att företaget skriver på för de andra 78 miljonerna". Det var inte så det gick till.

Men varför bryta ut en tomt från resten och sälja till en privatperson som dessutom har kopplingar till företaget?

– Sett i backspegeln så skulle det ha varit bättre om det stått på företaget, men för mig blev det en helhet.

Men det blir ju inte det om det är två olika juridiska personer?

– Nej, men det var samma person som undertecknade.

Men ni måste ju ha haft en tanke med konstruktionen?

– De djupare tankarna bör ju ha varit ett resonemang mellan mäklare och kund. Allt fanns färdigt för påskrift om jag uttrycker mig så.

Ni hade satt ett pris på 1,5 miljon för tomterna, varför bara 300 000 kronor för denna?

– Den är på kartan fin – sägs det, jag har inte varit och inspekterat den själv – men i en kraftigare sluttning så det skulle behövas mer fyllnadsmassor från andra tomter och mer jobb för att göra klart för byggnation.

Hur kommer det sig då att han kunde sälja den bara några dagar senare för 1,5 miljon till en annan person?

– Jag har hört det där och det ser ju lite illa ut, men det är inget som angår oss. Det har ju inte varit hemligt på något vis, det finns ju kontrakt och allt. Allt har skötts via mäklare.

Revisorerna vill att det ska utredas av polis och åklagare, är du orolig för ett eventuellt åtal?

– Nej, det är jag faktiskt inte.

Är det någon inom kommunen som haft personlig vinning av detta?

– Nej, det kan jag garantera.

Har du förståelse för att det kan se lite illa ut?

– Ja, om man har den vinklingen på det. Det är därför vi sa att vi ska ta initiativ till en granskning omgående, jag har inte tänkt på den här aspekten förut.

LÄS MER: Besparingsförslag upprör känslor i Sälen.

Kommunens egen utredning ska vara klart så snart som möjligt, meddelar Kurt Podgorski. Mer än så vill han inte säga.

– Man kan inte utesluta att nån privatperson kommer att anmäla det här och därför vill jag inte yttra mig alltför mycket på förhand.

DT har sökt Bleck Invest AB:s ägare för en kommentar.