Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DT avslöjar Faluns hemliga Vapen

Det pågår sedan några år ett rödfärgskrig i Sverige, speciellt i Falun där Falu Rödfärg och Falu Vapen gick skilda vägar 2012.
Falu Vapens vapen i kampen om rödfärgskunderna, är miljövänliga pigment på stålverksavfall från tyska bilar.

Faluns andra tillverkare av rödfärg är Falu Vapen.

– 1926 startade bolaget, och året därpå vann vi silvermedalj för en utställning på en industrimässa i Falun. Det var fem herrar som började tillverka färg för träfasader som motade röta, därav moderbolagets namn Rötmotaverken. Sedan dess har vi på samma plats tillverkat rödfärg och på 1930-talet började vi med det som i dag heter Röa, industrifärg för metall.

– Ända sedan 1930-talet har vi använt pigment från Falu Gruva. Sedan 2007 var vi den enda som fick tillverka rödfärg med rödfärgspigment från gruvan men det samarbetet upphörde 2012, berättar Röas vd Conny Alfsson som avslöjar att redan 2007 när Falu Rödfärg beslutade sig för att ta hem tillverkningen så började utvecklingsarbetet med att hitta ett alternativt rödfärgspigment som uppfyllde de kvalitetskrav som man hade.

– Vi använder nu järnoxid som kommer från en syntetisk process där råvaran till våra pigment i huvudsak kommer från återvinning efter nybilstillverkning av exempelvis BMW Mercedes och annan orginaltillverkning så det är inte bara från rostiga bilar. För att få exakt rätt nyans blandar vi tre olika järnoxidpigment. Till skillnad från en jordmetallsoxid så är vår helt fri från tungmetaller, säger Conny Alfson som anser att Falu Vapens rödfärg är det miljövänliga valet.

– Vi har ett modernt, välinvesterat och automatiserat rödfärgskokerikokeri. Och slamfärg är vad vi kan.

Och i likhet med Falu Rödfärgs första produktnyhet på 250 år så har Falu Vapen också färg för knutbrädor och foder.

– Jag är förvånad att Falu Rödfärg väljer att kopiera våra etablerade varunamn då det kan skapa förvirring bland kunderna då det är olika produkter, Vi har haft vår Knut och Foder ute på marknaden i sju år

– Vår top of thé Line produkt är fasadfärgen då den har ett bredare användningsområde än traditionell slamfärg och fanns med på topplats i Folksams undersökning, säger Alfsson.

Förutom att måla miljövänligt med återvunna tyska bilar så är priset en framgångsfaktor, 300 kronor kostar burken med Falu Vapen i butik och 550 den från gruvan.

– Att vi miste uppdraget åt Falu Rödfärg ledde till att vi tappade kraftigt i omsättning, men i år var det upp 20 procent i april i jämförelse med i fjol så vi är på gång, tycker Falu Vapens vd som tipsar rödfärgsmålarna att vara extra noga med att inte måla på gammal färg där det kan finnas svartmögel.

– Om du ställer en plastmöbel ute over vinter blir det mögel, till och med bilplåt möglar. Att måla en rostig bil går inte, det är samma sak med trä. Så det är noggrant underarbete, kanske tvätt med mögelhämmande medel innan man målar på ett tunt lager rödfärg.

Anrika Rötmotaverkens stora grej är inte bara husfärger utan industrifärgerna. Hemligheten är tusentals recept sparade sedan 1930-talet, 350 olika råvaror och kunnig personal som kan sina 150 olika industrikunders olika behov.