Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dryga böter för eldning i cementring

Mannen som eldade avfall i en cementring fick ett strafföreläggande på 5 700 kronor. Han accepterade inte detta och då togs åtalet upp i Mora tingsrätt som dömt honom för miljöbrott. Mannen får böta 10 400 kronor, betala 500 kronor till brottsofferfonden och 2 000 kronor av advokatkostnaderna, totalt 12 900 kronor.

Enligt den granne som anmälde mannen har denne vid flera tillfällen bränt förpackningsavfall i en cementring varvid rök och sotflagor blåst in på tomten. Mannen erkänner att han bränt bräder, spån och näver under oktober och november 2011.

Mannen har hävdat att han var på älgjakt i Jämtland vid ett av de tillfällen som grannen påstår att han eldat frigolit och emballage. Tingsrätten avfärdar den förklaringen och skriver att det är uteslutet att grannen skulle ha misstagit sig på person.

Grannens berättelser är alltigenom trovärdiga, tycker tingsrätten.

Grannen uppgav för tingsrätten att han talat om för mannen att han var besvärad av den svarta illaluktande röken från eldningen. Tingsrätten tror på detta och drar slutsatsen att mannen varit likgiltig till att han förorsakat betydande olägenhet i miljön.

– Han har sålunda gjort sig skyldig till uppsåtligt miljöbrott, fastslår tingsrätten och dömer ut 80 dagsböter á 130 kronor.