Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drucken karl ger bästa färg

– Urin från en drucken karl ger bästa resultat. Själv tog jag väl en lättöl.
Gunilla Anderman, aktuell med en nyskriven bok om en av hemslöjdens och växtfärgningens största pionjärer, avslöjar hur hon fick den bästa blå färgen.

Hennes bok liksom utställningen på Mora kulturhus nya utställning handlar om Beda Larsson.

I tisdags var det precis 100 år sedan hon tog. Född var Beda i Grythyttan 1865 och kom till Mora som lärare på Mora praktiska skola. Senare blev det förstås Mora Folkhögskola Skeriol och ett nära samarbete med Emma Zorn. Beda Larsson blev en av förgrundsgestalterna i den svenska hemslöjdsrörelsen med allt vad det innebär eller med dagens modeord: hållbart, miljövänligt, recycling, närproducerat med mera.

För att få bra kvalité på textilierna ansåg Beda Larsson att det var nödvändigt att färga garnerna med växtfärger. I Hushållningssällskapets regi lyckades hon tillsammans med Emma Zorn att ordna de första växtfärgningskurserna i Mora 1905. Hilda Christensen från Norge var lärare, senare tog Beda över som lärare.

Hon har också skrivit böcker i ämnet.

– I början av 1900-talet hade kunskapen kring växtfärgningen mer eller mindre försvunnit, berättar Gunilla Andersson.

Orsaken var förstås att de industriellt framställda kemiska, lättanvända, färdiga färgerna från bland annat Herdins i Falun slagit ut det gamla krångliga sättet att samla växter och koka färgerna själv hemma.

Kulturhuset visar 93 garnhärvor färgade efter Beda Larsson recept. För den riktigt nyfikna finns recepten på härvorna.

– Beda var inte så bra på rött och blått. Till blått använde hon till exempel fel kemikalier, berättar Gunilla Larsson.

Utställningen ger visar också växter och ger lästips. Och Boken om Beda Larsson, som ges ut av Zornmusset ger en god inblick både i Bedas liv, tiden för hennes verksamhet och hemslöjdsrörelsens tidiga dagar.