Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen om SHL finns kvar

Denna möjligheternas säsong tog slut för Mora IK i och med förlusten mot Malmö i fredags.
Men drömmen om SHL lever dock vidare.
– Det är därför man går till jobbet varje dag, säger Peter Hermodsson.

Annons

När vi pratar med klubbdirektören har det gått mindre än två dygn sedan drömmen om att spela direktval mot Leksand gick i kras.

– Det värsta har väl lagt sig nu, men man måste få vara besviken.

– Det hade varit häftigt att få möta Leksand, vi hoppades ju på det. Det var nära, men vi orkade helt enkelt inte.

Hermodsson fanns på plats i Malmö Arena i den stad han faktiskt bott i under många år. På nära håll fick han se sitt lag skaka om storfavoriten Malmö, som med minsta möjliga marginal tog sig vidare till direktkvalet.

– Matchen mot Malmö skulle egentligen inte haft någon betydelse. Vi borde ha slagit Vita Hästen och sedan tagit någon av de två andra som vi förlorade efter straffar och förlängning.

Men största anledningen till att Mora inte tog sig vidare, är spelet i det numerära överläget, som inte fungerade alls i slutspelsserien. Trots totalt över 30 minuters PP, gjorde MIK inte ett enda mål i den spelformen.

– Nej, det fungerade inte alls. Special teams är väldigt viktigt och det som gjorde att vi toppade tabellen ett tag, menar Hermodsson.

En annan så viktig detalj är den tunna truppen. I slutspelsserien saknade Mora Christopher Fish, Yan Stastny och Johan Johnsson.

– Det vi lärt oss är att vi måste ha en bredare trupp, men det kostar pengar. Som det var under säsongen, så måste en annan iväg när vi tog in en ny spelare.

– Om vi hade tagit oss till direktkvalet, hade vi gått in där med fem spelare borta, det håller inte.

Robin Johansson åkte på en ful tackling mot Malmö och ådrog sig troligen hjärnskakning. Dessutom är Matt Fornataro fotskadad.

– Det hände redan i början mot Vita Hästen. Han skulle inte ha spelat, men han gjorde det för laget med en supertejpad fot. Det syntes mot Malmö att han inte kunde trycka på.

– Hade vi haft en större trupp, så skulle han fått vila. Det Fornataro gjort är heroiskt och visar vilken karaktär han har.

I veckan börjar arbetet med att forma nästa års trupp. Mora har åtta spelare under kontrakt; Jonas Westerling, Daniel Hermansson, Emil Bejmo, Patrik Karlkvist, William Pethrus, Jesper Eriksen, Christoffer Rasch och Sonny Karlsson.

Dessutom har Johan Alcén två år kvar på sitt kontrakt, men en option, om han så vill, att bryta det i vår.

– Vi ska diskutera med alla spelare under veckan, så får vi se vad det leder till.

Den som torde stå högst på önskelistan är Dan Bakala, som var ytterst nära att vinna allsvenska målvaktsligan. Kanadensaren blev tvåa även i slutspelsserien.

– Det är klart vi vill ha Bakala kvar, men det blir jäkligt tufft att behålla honom.

– Vi vill även ha kvar Jacob och jag tror det finns möjligheter att han blir kvar, säger Hermodsson om målvaktslånet Johansson från Linköping.

Tränarduon Jeremy Colliton och Pär Johansson har ett år till på sina kontrakt, men också rätt att bryta det efter den här säsongen.

– Det är för tidigt att säga något än om spelare och tränare, men vi ska ta tag i det kommande vecka.

Drömmen var SHL och större möjligheter än det var den här säsongen kommer det knappast att bli för de allsvenska lagen.

– På det stora hela är jag ändå nöjd med säsongen. Självklart är drömmen fortfarande SHL, men man måste också vara realistisk, det blir svårare, poängterar Mora IK:s klubbdirektör.