Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömlik utställning på skogspromenad

/
  • Drömarbetet har inspirerat konstnären Andrea Furberg. I bakgrunden syns Frida Yngströms föräldrahem, där konstnärerna har bott i en veckas tid.
  • Konstnären Frida Yngström är initiativtagare till projektet DrömSafari.
  • I Jenni Knights konstprojekt ska besökarna försöka minnas en bild från en dröm och sedan rita den.
  • Andrea Furberg har skapat videoinstallationen
  • Stefan Tcherepnin och Hanna Törnudds konstverk är en flytande skulptur.
  • Karolina Hedströms konstverk
  • Jens Fröbergs konstverk.
  • Konstnären Frida Yngström arbetar med embodied imagination.
  • Drömarbetet inspirerade Andrea Furberg till att skapa videoinstallationen
  • Jenni Knight från New York har kommit till Sverige endast för att delta i konstprojektet DrömSafari.

Under en vecka har tolv konstnärer bott tillsammans och jobbat med drömmar – något som resulterat i konstutställningen DrömSafari. Konstverken finns att beskåda på cykelleden mellan Falun och Borlänge. DT besökte vernissagen.

Annons

– Just det här konstverket vill konstnären ska tala för sig självt, säger Frida Yngström och visar oss Jens Fröbergs konstverk.

Det står ute i det fria. Liksom de andra konstverken på drömsafarit finns det utplacerat längs cykelleden mellan Falun och Borlänge. Även Norrhaga Gård i Hinsnoret blir hemvist för en del av konstverken.

– Att vandra längs utställningen tar ungefär en och en halv timme, säger konstnären Frida Yngström, som är initiativtagare till projektet.

Vernissage innebär i detta fall en skogspromenad på en liten del av cykelleden där vi vandrar och ser några av konstverken. Besökarna promenerar i skogen tillsammans med några av konstnärerna som deltagit i projektet. Ibland berättar Frida, ibland berättar konstnärerna själva. Utställningen är resultatet av sju dagars arbete.

– Vi har bott tillsammans i en vecka och jobbat med drömmar. Ur detta har konstnärerna skapat sina verk, säger Frida, som doktorerar i konst på University of Cumbria i Storbrittanien och forskar om drömmar och kreativitet.

Hon har bjudit in elva konstnärsvänner och kollegor till sitt föräldrahem, Norrhaga gård, en gammal släktgård på Hinsnoret. Konstnärerna kommer från olika håll runt om i Sverige; några är svenskar och bosatta i Berlin och Wien. I gruppen finns också utländska konstnärer från New York och London.

– De flesta kommer från storstäder. Nu har de har tagit chansen att aktivera sig i en helt annan miljö.

Innan de träffades på denna "artists residence" har de delvis jobbat med drömarbete via skype. Metoden kallas embodied imagination, ett gruppbaserat drömarbete som löst baseras på Jungs läror. Det kan handla om att gå in i ett väldigt avslappnat tillstånd så att det nästan blir sömn, men ändå inte riktigt.

– Det är en sorts målinriktad meditation, sedan går man in i en drömbild som man vill fortsätta jobba med, förklarar Frida.

Det kan också handla om att skapa en redan existerande drömbild, att man har ett problem i sitt konstnärskap som man vill lösa med hjälp av drömmar.

– Någon annan ställer frågor om vilka bilder man får upp och man försöker framkalla en dröm kring det här.

Inom embodied imagination pratar man inte om huruvida drömmarna har en mening, det handlar om att lära känns sitt eget och andras drömspråk.

– Man har respekt för att drömspråket inte alls är som tänkespråket eller som den yttre verkligheten. Vi har inte kallat den här veckan för en workshop utan för drömsafari.

Frida är mycket imponerad av konstnärernas verk. Ingen av konstnärerna visste vad de skulle göra när de kom till platsen.

– Jag har slagits av hur otroligt öppna de har varit. De har varit ihärdiga med att kasta sig in i den kollektiva processen.

Hon menar att vissa "artists recidences" ibland kan bli lite slentrianmässiga.

– Jag har varit på många "artists residences" där tanken är att man ska samarbeta och ha en utställning ihop, men i själva verket har folk med sig verk från början som de vet är bra.

Platsen – den omgivande skogen och närmiljön – har haft stor betydelse för projektet.

– Skogen är en plats där det omedvetna kan växa fram. Den är inte styrd av ett rutmönster. Att ställa ut på ett galleri blir ju en helt annan sak, säger Frida.

I Malmöbaserade konstnären Andrea Furbergs konstverk, videoinstallationen "Tunga ögonbryn", har skogen verkligen fått en betydande roll. I ett mörkt rum i en stuga visas hennes film, som inger en smått drömlik känsla. Andrea tar på sig ett par tjocka ögonbryn som nästan skymmer hennes blick och vandrar i ett melankoliskt sommarlandskap.

– Filmen är inspelad här i området. När jag kom hit visste jag inte alls vad jag skulle skapa men jag tog upp idén med ögonbrynen, jag har tidigare gjort många teckningar med ögonbryn.

Arbetet med drömmar inspirerade Andrea, som under veckans gång har jobbat med att tälja ett par ögonbryn av asp. Ögonbrynen ligger kvar där hon lämnade dem i skogen.

– I filmen är det lite som att jag går i sömnen. Om jag inte ser klart så blir verkligheten en illusion.

Hon säger att hon länge känt att hennes ögonbryn tyngt ner henne rent psykologiskt.

– Vid en skeptisk blick så åker ögonbrynen ner, säger hon och illustrerar med sina egna ögonbryn. För mig symboliserar ögonbrynen den skeptiska misstänksamma hållningen. Är man så misstänksam så kan man inte se klart.

Vid vattnet står konstnären Jenni Knight från New York och bjuder in besökarna att delta i hennes konstprojekt "House of associations". På en lina hänger teckningar uppsatta; de blåser i vinden. En av vernissagens besökare har precis ritat en teckning som hon ger till Jenni. Tanken är att var och en ska rita en teckning av en bild de minns från en dröm.

– Det handlar om att få kontakt med en personlig bild ur det undermedvetna. Man ska försöka minnas en bild från en dröm och sedan rita den. Den får gärna kopplas samman med något man har sett här eller en konstnärs jobb, säger Jenni.

Hon har kommit till Sverige enkom för att delta i konstprojektet. Idéen till sitt projekt har hon fått under veckans gång.

– Den har utvecklats genom drömarbetet som vi har gjort tillsammans. Jag ville göra något interaktivt. Den här veckan har inneburit en bra grogrund för kreativitet, det har verkligen varit en stöttande stämning.

Annons