Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dröm blev mardröm för Tidemand

Han klarade snö och halka galant. Men en strejkande vattenpump kan knäcka den bäste.
Pontus Tidemand tvingades bryta Svenska rallyt med motorproblem.
– Det är tungt, säger värmlänningen.

Annons

Hemmapubliken längs rallyvägarna viftade nog lite mindre med sina blågula flaggor på lördagen. Det svenska hoppet Pontus Tidemand tvingades bryta redan på dagens första sträcka, söder om Vansbro i Dalarna.

Tidemand och norske kartläsaren Ola Fløene blev tvungna att ringa teamets tekniker från bilen mitt i skogen, när varningslampor larmade om att temperaturen i motorn var på tok för hög. Beslutet blev att stanna och vänta på bärgning.

– Jag tror inte det hade gått att köra vidare, säger Pontus Tidemand.

Hans fredag i rallyt var som en dröm. 22-åringen från Charlottenberg låg på sjätte plats när dagen summerades, efter en körning på luriga vintervägar som imponerade på alla.

Lördagen blev i stället rena mardrömmen. Tidemands privatägda Ford fick forslas på trailer till serviceplatsen utanför Hagfors. Man hoppades att bilen kunde sättas i tävlingsdugligt skick till söndagen. Men det gick inte.

– Vattenpumpen har gått sönder. Det ledde till kraftig överhettning i motorn, så den är förstörd, säger Tidemand.

– Det är en del av "the game", men det är ju tråkigt givetvis, konstaterar han och skyndar vidare till en tv-studio.

Svenska rallyt har gjort Tidemand till ett hett namn för både publik och medier. Det tycks han ta med samma lugn som präglar hans körning.

Att det var bilen som krånglade, inte Tidemand själv, kan skänka en liten tröst. Målet med säsongen är ju att få tillräckligt stöd för att köra junior-VM.

Svensk rallysport ser förstås gärna att han lyckas. Man längtar efter en svensk stjärna i resultatlistorna.

Fransmannen Sébastien Ogier behöll sin ledning i Svenska rallyt under lördagen. Han är 27 sekunder före landsmannen Sébastien Loeb. Norrmannen Mads Østberg är trea, 58 sekunder efter Ogier.

Rallyt avslutas på söndagen, bland annat med flera sträckor i Norge.

(TT)