Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Drograttfylleriet ökar kraftigt"

90 bilister togs för alkoholrattfylleri och 45 togs för drograttfylleri i Mora polisdistrikt det gånga året. "Mörkertalet" är dock mycket stort, enligt polisbefäl Ove Johansson på Morapolisen.
– Främst är det drograttfylleriet som ökar.

Annons

I årets första "blåskontroll" på Moragatan utanför Systembolaget klockan tio i måndags morse blåste alla grönt och ingen av bilisterna såg ut att ha intagit några droger.

Polisen gjorde cirka 10 000 utandningsprov 2011. 90 bilister hade för mycket alkohol i sig när de blåste.

– Man kan ju tycka att det är en låg siffra, men då ska vi räkna in alla "mängdblås", längs riksvägarna, som vi gör för att Svensson ska veta att vi är ute och kollar regelbundet, säger Ove Johansson.

Polisen får in många tips från allmänheten om att någon är ute och kör i fyllan.

– Under 2010 hade vi 226 uppgifter från folk som misstänkte att någon körde full, men som vi inte hittade eller hann med. Mörkertalet är väldigt stort.

Kontrollen utanför systemet var en så kallad riktad kontroll, där det kan befaras att någon rattonykter är på väg till "bolaget".

Drograttfylleriet är betydligt svårare att få bukt med, enligt Ove Johansson.

– För det första är det mycket svårare att upptäcka och för det andra tas det fram nya ämnen hela tiden, cannabis och amfetamin är de vanligaste.