Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogfria storhelger

/
  • Drogfria. Dölgårdens drogfria kampanj i Malung har arrangerats under drygt tjugo år.

Annons

Den här drogfria kampanjen startade första gången i mitten av 1980-talet och den har sedan dess varit återkommande varje år.

- Förra året hade vi 237 som deltog i den drogfria kampanjen och bara tre bröt mot reglerna och fick hoppa av kampanjen säger Janne Pedersen som hållit i den här kampanjen de senaste tio åren och han tror att antalet som kommer att anmäla sig innan helgen kommer att vara ungefär samma antal som förra året. Som mest har man haft drygt tre hundra ungdomar som varit med i kampanjen men det var de år där årskullarna i skolorna var litet större än de är idag.

- Vi kommer också under den här tiden att ha en del aktiviteter och vi kommer att ha fler utlottningar fredagar vid storhelger och kanske i stället hoppa över någon fredag. Men som alltid blir det en stor avslutning när kampanjen slutat och då har vi ett prisbord med femton vinster som lottas ut och värdet på prisbordet i år är cirka 40.000 kronor säger Janne Pedersen.

Dölgården har förlängt anmälningstiden till den drogfria kampanjen till och med den här veckan eftersom man startade kampanjen under påsklovet då alla elever var lediga.

Kampanjen vänder sig till alla skolelever och det är främst från högstadiet som eleverna kommer men även en del gymnasieelever brukar vara med i den här kampanjen. Det finns också ungdomar från den norra kommundelen Sälen och Lima som deltar i den drogfria kampanjen.

- Vi har också som vanligt ett bra stöd av företagen och näringsidkare i Malung och det finns också flera föreningar som stöttar den här drogfria kampanjen säger Janne Pedersen och Mikael Larsson som konstaterar att intresset för det här arrangemanget faktiskt är mycket stort varje år.

- Att så få fick avbryta den drogfria kampanjen förra året var extremt få. Siffran brukar ligga kring tio procent. Men naturligtvis var det glädjande att nästan alla fullföljde den drogfria kampanjen förra året och vi hoppas att detta också sker den här gången säger Mikael Larsson och Janne Pedersen.

Tidigare år har man börjat den här kampanjen i februari men i år valde man i stället att börja senare och även ha kampanjen över skolavslutningarna vilket också varit ett önskemål från många håll. I år blir det också första gången som avslutningsklasserna inte kan åka på traktorsläp i samband med examen eftersom detta är förbjudet från och med den 1 juli förra året.

De som deltar i den drogfria kampanjen för inte använda någon form av droger. Det gäller inte bara drycker och annat utan även cigaretter, snus och tobak. Och bryter man mot reglerna är man utesluten ur kampanjen och får de heller inte deltaga i de många utlottningar som ske under våren.

- Vi ser verkligen fram mot årets drogfria kampanj och vi tror den kommer att vara mer uppskattad än någonsin eftersom den för första gången sträcker sig över skolavslutningarna säger Janne Pedersen som håller i årets drogfria kampanj vid Dölgården i Malung.

Mer läsning

Annons