Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driver en olaglig rovdjurspolitik

Vi lever i ett modernt 2000-tal men rovdjurspolitiken visar tydliga spår från 1700-talet!

Att inte kunskap trätt in som en självklar analys- och beslutsprocess i regering och statliga verk är en besvikelse och ett svek mot svenska folket. Svenska folket förväntar sig också demokratiskt och moraliskt agerande politiker. Regeringen fortsätter att driva en olaglig rovdjurspolitik, trots att man har lovat EU-kommissionen att följa EU-lag - Sverige kan alltså fortfarande ställas inför domstol.

Allt eftersom har nu regeringen ändrat lagar och förordningar kring rovdjurspolitiken, i synnerhet kring vargpolitiken - detta utan riksdagsbeslut och i strid med EU-lagen, vilket leder Sverige ett steg närmare att ställas inför domstol.

Dessutom leder dessa förändringar till att det råder ett stort kaos i landet vilket mynnar ut i ständiga godkännande av skyddsjakter på ett djur som är; 1) genetiskt inavlat, 2) instängt från möjlighet till utbredning, 3) rödlistad art och 4) katalysator för vår naturs mångfald. Och inte minst 5) har de majoriteten av svenska folket på sin sida som vill att de ska få leva och verka i sin naturliga livsmiljö.

EU säger att inga jakter får ske av varg innan den är genetiskt återställd och att vargarna har uppnått gynnsam bevarandestatus. Endast en försiktig skyddsjakt kan ske på enstaka känd individ som gjort skada. Vid skyddsjakt ska vissa kriterier vara uppfyllda bland annat ska andra lösningar provas först. Licensjakter och som nu, den utökade skyddsjakten, är helt i strid med målet om att ha en livskraftig rovdjurspopulation i Sverige.

De värdefulla rovdjuren drabbas hårt. Vi vet att våra rovdjur är en stor nationell tillgång och är viktiga i det ekologiska systemet. Ekosystemet är kommande generationers arv, vilket nu på grund av lagvidriga och moraliskt helt förkastliga metoder driver jägarlobbyns krav framåt. Licensjakt, utökad förutbestämd skyddsjakt och förvaltningsjakt på ekosystemets tungviktare rovdjuren, där varg anses speciellt som den onde, på samma underlagspremisser som 1700-talets kyrkor proklamerade och tvingade allmogen ut på vargjakt - allt för att kungen och adeln skulle få klövviltet för sig själva och inte dela med gråben, den onde.

Vi kräver en ny rovdjurspolitik med helt nya utredningar baserade på de senaste forskningsresultaten av oberoende forskare runt om i världen samt nytt riksdagsbeslut där politikerna är väl pålästa. Att ny rovdjurspolitik är nödvändig inser man lätt om man har följt de senaste årens debatt kring jakt och i synnerhet vargjakten. I dess spår har flertalet missförhållande i vår natur synliggjorts.

Vi uppmanar svenska folket att genomskåda hur regering styr rovdjurspolitiken utifrån 1700-talets falska påståenden om vargar och istället kräva en kunskapsbaserad rovdjurspolitik! Denna nya politik ska ingå i helhetssynen på miljön och de levande djuren, det som ska säkerställa våra barns framtid.

Jens Holm (V)

riksdagsledamot

Kristina Hallin

hälsopedagog fil kand, helhetssyn människa-miljö

Charlotte Swanstein

hundpsykolog, författare, lärare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel