Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driven berättelse om 90-talet

Med huvudpersonen Saga har Karolina Ramqvist i sin roman Alltings början skapat ett oförglömligt porträtt av ett av de proggiga fyrtiotalisternas barn. När Saga tar för sig, som hennes mamma vill, blir det inte i frihetens namn utan med en man som förnedrar henne och som hon binds till av kärlek.

Annons

I Stockholmsnätterna flänger hon på 1990-talet mellan inneställena tillsammans med sin kompis Pauline. Själv ännu ett barn leker hon vuxen och för ambitiöst knullbok över pojkarna och männen i sitt liv. I hennes vackra konstnärsmammas värld är männen utbytbara, jular, påskar och examensdagar inget att ta notis om och Engagemanget det allt överskuggande. Tidigt bekantgjorde hon Saga med fittan i konsten och, tror dottern, kände sig därmed som en god mor.

Karolina Ramqvist har ett sätt att berätta, som river läsaren med sig. Hon sätter ord på ödsligheten och meningslösheten i det hängande på barer och kaféer som är livsstil för många. Bakfulla och beklagansvärda inväntar halvtalanger inom teater och media nästa skymning med mer alkohol och mer droger. Halvgamla män sätter på unga tjejer och låtsas förfärade när de hör deras ålder. Och tjejerna låter sig förföras.

Mitt i virveln av nattliga nöjen ger Ramqvist svidande kritik åt svensk gymnasieskola, öppnar titthål mot världspolitik och katastrofer och beskriver vänsterns och de progressivas reaktion på att Högern tar över Sverige.

Hennes Saga är alls ingen tuffing, trots skolk och snabba ligg. Hon är en mycket liten flicka, som ännu inte fått mens, när berättelsen om henne börjar. Då är hon femton och har börjat gymnasiet, där hon och Pauline finner varandra. Ömsint, inkännande och rakt beskriver Ramqvist flickornas tillvaro och bland annat deras spaning på Stockholms vackraste karl, Victor Schantz. Saga lyckas få honom att se henne och snart är hon flickan som älskar honom och som han med långa mellanrum visslar till sig för ett ligg.

Så löper tiden. Saga blir, trots sin ungdom, tidningskrönikör. Snart är hon kändis, uppvisad i tv och hedrad med priser och vald att bli sommarpratare i radio. Victors kurva löper i motsatt riktning. Skickligt driver Ramqvist berättelsen framåt. Den handlar mycket om unga kvinnor som "har alla de här männen men ingen av dem vill välja oss". Så kommer klimax då Saga äntligen blir vald. Men vill hon det?