Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driftig Heden-karl med basröst

Det sa kulturhusets Boel Tengnér när hon på lördagen föreläste och visade bilder om denna smått märklige man som föddes år 1835 och dog 1922, 87 år gammal.

Boel berättade att det var i samband med en inventering av Gustav Ankarcronas stiftelse som hon kom i kontakt med Målar Olofs verktyg. Hon ville veta mera och började forska i ämnet. En forskning som idag finns på pränt i boken om Målar Olle.

Visst var han en framstående man på många sätt. Och inte minst driftig även om han ofta var fåordigt butter och rent av vresig ibland. Han lät till exempel bygga Brossfors sågverk i slutet av 1800-talet i sekelskiftestider.

Han byggde en kombinerad stol-stege och inte minst hans egentillverkade psalmodikon, ett märkligt stränginstrument som han byggde som 22-åring. För musikalisk var Målar Olof Olsson, och sjunga kunde han. Som medlem i kyrkokören hördes hans djupa basröst.

Boel Tengnérs framförande blev en intressant resa i tiden om en driftig Heden-karl med många strängar på sin lyra. Han tillverkade till och ned sitt eget vackra gravkors i smide som finns kvar än idag.