Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricksvatten infekterat av en "magsjukebakterie"

– Koka vattnet innan det används som dricksvatten, i matlagning, vid diskning och vid tandborstning.
Den uppmaningen riktar Dala Vatten och Avfall AB:s Olle Bergfors till invånarna i Dala-Floda och Mockfjärd sedan det kommunala dricksvattnet infekterats av bakterier.

Annons

På onsdagskvällen fick DVAB preliminära provsvar som tydde på att det kunde finnas avföringsbakterier i vattnet i vattentornet på Musberget, mellan Dala-Floda och Mockfjärd.

Laboratoriet bekräftade senare att det fanns bakterier i vattnet.

– Vi har också indikationer på bakterier i vattnet i en fastighet i Mockfjärd, men däremot inte i Dala-Floda. Men för säkerhets skull går vi ut med samma rekommendationer till invånarna i båda samhällena, berättar Olle Bergfors.

Redan den 8 oktober fick DVAB en första preliminär indikation på en avvikelse i vattenkvaliteten. De omprover som togs var problemfria, men det ledde till en serie omprover och på onsdagskvällen slog labbet larm.

Det handlar om en bakterie som trivs bäst i en ungefär 37-gradig miljö och som dör vid lägre temperaturer. Den indikerar att det kan finnas sjukdomsframkallande bakterier i vattnet. Därför har DVAB och kommunen vidtagit en rad åtgärder. Bolaget påpekar dock att det inte handlar om samma bakterie som vid vattenproblemen i Östersund.

– Vi jobbar hårt för att lokalisera och åtgärda felkällan, berättar DVAB:s driftledare Roger Lundkvist och tillägger att redan under tisdagskvälen arbetade tio personer med att hitta felkällan.

Det har inte pågått några ledningsarbeten i området och trycket i själva ledningsnätet är så högt att vatten inte ska kunna tränga in utifrån. Det ökar sannolikheten för att föroreningen skett antingen i Mussjöbergstornet eller i vattenverket i Syrholn.

Vattenreservoarerna – tornet är delat med en mellanvägg – i Mussjöbergstornet töms, en åt gången, för inspektion. En möjlighet är att vattnet förorenats via en spricka i betongen. Dessutom inleds klorering av vattnet, som normalt sett renas genom filtrering och med ultraviolett ljus.

Det kan dröja en vecka – och i värsta fall än längre – innan felet åtgärdats och nya provsvar visar att vattnet åter är tjänligt.

– Det är en allvarlig situation och vi hanterar den på ett sätt så att vi förhoppningsvis kan undvika att någon insjuknar. säger kommunalrådet Sofia Jarl (C).