Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dricksvatten infekterat av en "magsjukebakterie"

– Koka vattnet innan det används som dricksvatten, i matlagning, vid diskning och vid tandborstning.
Den uppmaningen riktar Dala Vatten och Avfall AB:s Olle Bergfors till invånarna i Dala-Floda och Mockfjärd sedan det kommunala dricksvattnet infekterats av bakterier.

Annons

På onsdagskvällen fick DVAB preliminära provsvar som tydde på att det kunde finnas avföringsbakterier i vattnet i vattentornet på Musberget, mellan Dala-Floda och Mockfjärd.

Laboratoriet bekräftade senare att det fanns bakterier i vattnet.

– Vi har också indikationer på bakterier i vattnet i en fastighet i Mockfjärd, men däremot inte i Dala-Floda. Men för säkerhets skull går vi ut med samma rekommendationer till invånarna i båda samhällena, berättar Olle Bergfors.

Redan den 8 oktober fick DVAB en första preliminär indikation på en avvikelse i vattenkvaliteten. De omprover som togs var problemfria, men det ledde till en serie omprover och på onsdagskvällen slog labbet larm.

Det handlar om en bakterie som trivs bäst i en ungefär 37-gradig miljö och som dör vid lägre temperaturer. Den indikerar att det kan finnas sjukdomsframkallande bakterier i vattnet. Därför har DVAB och kommunen vidtagit en rad åtgärder. Bolaget påpekar dock att det inte handlar om samma bakterie som vid vattenproblemen i Östersund.

– Vi jobbar hårt för att lokalisera och åtgärda felkällan, berättar DVAB:s driftledare Roger Lundkvist och tillägger att redan under tisdagskvälen arbetade tio personer med att hitta felkällan.

Det har inte pågått några ledningsarbeten i området och trycket i själva ledningsnätet är så högt att vatten inte ska kunna tränga in utifrån. Det ökar sannolikheten för att föroreningen skett antingen i Mussjöbergstornet eller i vattenverket i Syrholn.

Vattenreservoarerna – tornet är delat med en mellanvägg – i Mussjöbergstornet töms, en åt gången, för inspektion. En möjlighet är att vattnet förorenats via en spricka i betongen. Dessutom inleds klorering av vattnet, som normalt sett renas genom filtrering och med ultraviolett ljus.

Det kan dröja en vecka – och i värsta fall än längre – innan felet åtgärdats och nya provsvar visar att vattnet åter är tjänligt.

– Det är en allvarlig situation och vi hanterar den på ett sätt så att vi förhoppningsvis kan undvika att någon insjuknar. säger kommunalrådet Sofia Jarl (C).