Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drastisk minskning av anmälda brott i Falun

Ökad samverkan mellan myndigheter, fängslade gärningsmän eller helt enkelt färre kriminella; brottsförebyggande rådet (Brå) vet inte vad det beror på att antalet anmälda brott förra året minskade med 20 procent.
– Någonting har vi gjort rätt eftersom Falun är den kommun i hela Sverige som upplevt störst minskning av antal anmälningar, säger Peter Gehlin samordnare på Brå.

Antalet anmälda brott i Falun har pendlat mellan 5000 och 6500 sedan mitten av nittiotalet. Minskningen år 2011 på 20 procent jämfört med året innan är det enskilt största tappet på nästan två decennier.

Den generella statistiken för hela landet visar att antalet anmälda brott förra året ökade med tre procent till 1,4 miljoner. I Dalarna minskade anmälningarna visserligen men endast marginellt.

Peter Gehlin berättar att lokala Brå avdelningen har diskuterat vad den kraftiga minskiningen i Falun kan bero på både internt och tillsammans nationella Brå.

– Det optimala vore förstås att veta exakt vad minskningen beror på så att vi kunde försöka bli bättre på just det. Men vi har gått bet på att hitta någon enskild förklaring till minskningen. Så vitt jag vet är inte arbetet mot kriminaliteten särskilt unik i Falun. Det svar vi har fått från nationella Brå är att brottsbekämpning är för komplext för att låta sig sammanfattas till en faktor, säger han.

Peter Gehlin vill trots det lyfta det han beskriver som ett lyckat samarbete mellan polis och socialtjänst i Falun.

– Det görs mycket för att dela information och hjälpas åt mellan olika myndigheter. Även ungdomsverksamheter som fritidsgårdar har tät kontakt med myndigheterna. Polisen har dessutom arbetat intensivt för att minska narkotikaanvändningen. Det är antagligen en del av förklaringen. Men minskningen skulle också kunna bero på att det sker mängdbrott när brottsaktiva går fria. En liten ökning av antalet brottsaktiva personer i kommunen ger på så sätt ett stort utslag i statistiken, säger Peter Gehlin.

Christina Knutsson är ordförande i socialnämnden och hon håller med om att samarbetet med polisen har gett goda resultat.

– Vi har under ett antal år haft socialsekreterare som arbetar hos polisen med särskilt fokus på unga människor. Tillsammans med polisen driver vi medlingsprojektet där vi anordnar möten mellan offer och förövare för att ge de skyldiga en djupare förståelse för konsekvenserna av sina brott, säger hon.

Enligt Peter Gehlin visar de preliminära siffrorna över anmälda brott i Falun i år inte samma kraftiga minskning som 2011. Däremot har färre brott anmält än under 2010 och en bidragande faktor till årets siffror är en ovanligt lugn sommar med relativt få anmälda brott.