Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drar tillbaka viteskrav mot GMTC

Långbänken kring det misstänkt starkt förgiftade sågområdet i Grangärde har tagit en oväntad vändning. I juni hade miljö- och byggnämnden gett upp hoppet om att GMTC skulle genomföra en provtagning – och krävde företaget på 150 000 kronor i vite. Nu har i stället en potentiell köpare av området tagit prover.

– Den 3 augusti togs ett antal mark- och vattenprover inom området. Man tog även ett par oljeprover inom samma område, berättar miljöchef Göran Eriksson.

Proverna togs med hjälp av den student som tidigare erbjudit GMTC att genomföra markundersökningen som ett examensarbete för en kvalificerad yrkesutbildning.

Analysen av alla prover är ännu inte klar, men enligt Göran Eriksson tyder de första indikationerna på att en sanering är nödvändig.

– Det kunde ha varit värre men vi har inte fått in alla analyser än. Vi måste få in kompletta prover innan vi kan bestämma oss för hur vi ska gå vidare.

Vem som får betala för den eventuella saneringen vet Göran Eriksson inte i dagsläget.

– Vi för resonemang med köparna och GMTC.

Klart är dock att miljö- och byggnämnden kommer att dra tillbaka sitt viteskrav mot GMTC – då kravet enbart gällde den markundersökning som nu är genomförd.

– Vi har redan förvarnat mark- och miljödomstolen om det. Nu ska vi ta upp ärendet på nämnden för att ta reda på hur man återtar viteskravet.

När får ni in de kompletta proverna?

– Det borde vara på gång.

Vem är den potentiella köparen?

– Jag vill inte lämna ut de uppgifterna, förklarar miljöchefen, men hintar om att det är ett företag i skogsbranschen.