Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drar över med 2,7 miljoner

Familje- och utbildning väntas i år få ett underskott på 2,7 miljoner kronor
– 1,7 miljoner ligger på socialbidragen och en annan viktig anledning är fler skolskjutsar, säger förvaltningschefen Maria Ronsten.

Hon och nämndordföranden Bengt Norrlén (S) redovisade budgetunderskottet vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

– Vi har satt in en extra buss så barnen som tidigare gick i Björsjö skola men nu går i Hagge skola ska slippa att vänta så länge efter skoldagens slut. Om vi inte satt in en extra buss kunde de ha fått vänta på hemresan i 1,5 till två timmar, upplyser Norrlén.

Den extra skolbussen ökar kostnaderna för skolskjutsarna med 330 000 kronor fram till årsskiftet.

Nästa år hamnar nämndens budgetram troligen på cirka 192 miljoner, vilket är något mindre än vad som tidigare sagts. Nämnden har fått ett nytt sparkrav om en miljon kronor och Norrlén antyder att detta har samband med de ekonomiska problemen inom omsorgsförvaltningen.

– Så länge inte någon annan kliver in och tar över hyreskostnaderna för Björsjö skola och lokaler vid Allégatan där personalen inom individ- och familjeomsorgen tidigare satt, är det vi som får ta de kostnaderna. Vi hoppas att vi slipper ifrån de hyrorna under 2013, säger Norrlén och Ronsten. I så fall, påpekar de, blir det avsevärt lättare att få ihop budgeten inklusive nya sparkravet.

När det gäller kommunens investeringsbudget för 2013 vill man efter ombyggnaden av Bergaskolan köpa in nya inventarier för två miljoner kronor.

Nämnden framför också att den vill köpa åtta klassuppsättningar av skolbänkar och stolar till fem skolor där varje uppsättning kostar 50 000 kronor. Nämnden vill dessutom investera 10 000 kronor i möbler till var och en av kommunens förskoleavdelningar.