Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drar kallt när bibliotek läggs ned

/

Annons

Åtta folkbibliotek kan bli fyra i Falu kommun. En halvering av antalet bibliotek på ett år. Känner ni hur kallt det blåser?

Det är inte det att biblioteken i Enviken, Sundborn, Grycksbo och Sågmyra saknar besökare, tvärt om. Enligt förra årets statistik hade biblioteket i Enviken 15 579 besök - det är bästa siffran för samtliga folkbibliotek i kommunen.

Det handlar så klart om pengar, att kultur- och fritidsnämnden behöver spara, fyra miljoner kronor ungefär.

Folkbiblioteken är ett kommunalt ansvar och lokala politiker avgör. Men de måste också förhålla sig till bibliotekslagen som säger att alla medborgare ska ha tillgång till ett folkbibliotek, att varje kommun ska ha folkbibliotek och att kommuner och landsting ska anta planer för sin biblioteksverksamhet.

Jag förstår att det inte är lätt att fatta beslut om att lägga ned bibliotek, men jag tror att det börjar gå lite lättare. Eftersom andra gör det.

Att lägga ned bibliotek hör till en pågående trend.

Senaste tillgänglig statistik visar att sammanlagt 92 folkbiblioteksfilialer stängts sedan 2009. I maj kommer nya siffror som enligt preliminärrapporten inte visar på en vändning och där bland annat Ludvika kommun bidrar till att skynda på den dystra utvecklingen.

Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket har tittat närmare på folkbibliotekens öppethållanden och konstaterar att det finns ett mönster att kommunerna drar ned på tillgängligheten, besöken blir färre och biblioteket kan läggs ned på grund av vikande intresse från ortsbefolkningen. Endast ett av fyra folkbibliotek har öppet minst 40 timmar i veckan. Fyra av tio folkbibliotek har öppet mindre än 20 timmar i veckan - till den kategorin hör biblioteken utanför Faluns tätort.

För det är ju klart att bibliotek som håller öppet mellan 9-12 eller 14-17 på vardagar inte kan locka lässugna som jobbar vanliga kontorstider.

Folkbiblioteken i Falu kommun har i regel öppet till 19.00 två kvällar i veckan, det är fint, men jag tycker att vi ska satsa ännu mer. För som sagt, trots snålt öppethållande, finns det besökare som med lite uppmuntran kan bli ännu fler.

Haka på en annan trend än den pågående med biblioteksnedläggningar - den om det ökade läsintresset i Sverige som slog ned som en glädjebomb i januari. Det har faktiskt vänt, fler köper böcker - då är det rimligt att anta att fler vill låna om möjlighet ges.

Förläng öppettiderna, håll öppet på helgerna när folk faktiskt har tid och möjlighet att botanisera bland bokryggarna. Då har biblioteken potential att bli de offentliga rum de var tänkta som.

Vem som ska betala?

Det ansvaret ligger högre upp i kommunhuset.

Jag orkar knappt dra kortet om hoppbackarna, men det ligger nära till hands. Pengar verkar finnas om det är riktigt angeläget.

Folkbiblioteken är en angelägenhet jag gärna lägger skattepengar på.

LÄS MER: Mer från DT kultur

Få senaste kulturnyheterna: Följ oss på Facebook

Annons