Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drar ihop sig till premiär på Dalarnas färskaste teaterscen

På fredag har tvåmansföreställningen "Hjärnornas kamp" premiär på Sundborns teater.
DT ringde upp teaterdirektören, tidigare Dramatenskådespelaren, Jon Karlsson som själv medverkar på scenen.

Annons

Vad handlar pjäsen om?

– Det är en bearbetning av August Strindbergs text "Paria". Jag och Mattias Åhlén spelar upp pjäsen i en liten tvättstuga från 30- talet. Det är ett intimt kammarspel, där hela Strindbergs text är med i sin helhet, men vi har förhållit oss fritt till förlagan och har skapat ett verk som är både roligt och spännande. Vi har döpt om den från "Paria" till "Hjärnornas kamp", säger Jon Karlsson som också står för bearbetningen av manus och regi.

Hur fick ni idén till uppsättningen av pjäsen?

– Jag har läst "Paria" många gånger, och har nästan tänkt att den är ospelbar eftersom den är så speciell. Den är en idépjäs som är uppbyggd av Strindberg under en tid då han var influerad av Friedrich Nietzsche övermänniskoideal, och en slags biologiskt nedärvd idé om att man föddes till brottsling, vilket han försöker att bevisa i pjäsen. I pjäsen möts två män, där en av männen har tillgång till hela människan och en bara får röra sig i den manliga världen.

Vad är tanken om framtiden för Sundborns Teater?

– Vi har konstnärliga ambitioner, och inte att spela en teater som alltid är tillrättalagd. Jag är teaterdirektör för Sundborns Teater, men är även regissör och skådespelare. Vi är tre personer som jobbar mest hela tiden med det, och sedan har vi ytterligare en person som arbetar med scenografin. Min tanke är att Sundborns Teater ska växa och ta olika former. Min dröm är ju att alltid ha fyllda salonger, säger Jon.

Hur ser upplägget ut på premiärdagen?

– Förhoppningen är att vi inte ska repetera så mycket på fredag, och sedan ska vi hålla en premiärfest för alla som kommer på premiären. Jag tror att det kommer att bli en härlig upplevelse med mycket humor och allvar. Det kommer att svänga ganska rejält, säger Jon.

LÄS MER: Karlsson blir teaterdirektör i Sundborn

LÄS MER: Jon Karlsson om tio år på Dramaten

Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här