Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatiken försvann med Wingstedt

Annons

Spänningen i O-ringen försvann när Emil Wingstedt hoppade av den sista etappen på grund av halsont.

Nu blev det enkla segrar och vardera 50|000 kronor i prispengar för Anders Nordberg och Simone Niggli.

När han vaknade på fredagsmorgonen kände Wingstedt att en förkylning var på gång. Med VM i Ukraina bara tre veckor borta valde Sveriges största segerhopp i tävlingen att inte ta några chanser utan stod över det sista loppet.

Försvann gjorde också Peter Öberg, en annan VM-löpare som kände sig mycket sliten efter fyra tuffa lopp i Mjölby, som klev av trots att han låg på tredje plats sammanlagt.

Därmed kunde den ledande norrmannen Anders Nordberg pusta ut. I stället för bara dryga minuten hade han plötsligt en ledning på över fyra minuter till tvåan Jonas Pilblad när han gav sig ut på den avslutande jaktstartens dryga tolv kilometer långa bana.

Pilblad såg tävlingen som en bra genomkörare inför långdistansen i VM.

I hans kölvatten tog Martin Johansson, en annan VM-löpare, efter en stark avslutning hand om tredjeplatsen, slagen med knappa fyra minuter.

På damsidan blev det ännu en skön defilering för den fantastiska schweiziskan Simone Niggli. Med en ledning på över sju minuter före finländskan Minna Kauppi kunde världens obestridda orienteringsdrottning lugnt plocka de 20 kontrollerna. Till slut vann hon med nära åtta minuter före Kauppi, som spurtade ner ryskan Tanja Ryabkina i kampen om platsen bakom den suveräna Niggli.

Men hon var inte snabbast på den sista etappen. Ännu fortare sprang Lena Eliasson, som efter en knackig inledning på O-ringenveckan till slut tog hand om fjärdeplatsen bland damerna, slagen med 9.20 sammanlagt av Niggli.

TT

Mer läsning

Annons