Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatik i länets Legofinal

Spänning ända in i kaklet.
Det var det när First Lego League avgjordes på Cozmoz i lördags.
En tävling som alltså bjöd på såväl dramatik som ett lite överraskat segrarlag.

I lördags hade drygt 800 skolungdomar från hela länet sökt sig till Cozmoz i Borlänge. Anledningen var det regionala avgörandet i First Lego League, FFL, och chansen att vinna en plats i den skandinaviska finalen i december.

FFL-tävlingen består av flera olika klasser där de tävlande bedöms i exempelvis samarbete, teknik, forskning och marknadsföring. Det stora och mest spektakulära dragplåstret är dock själva robottävlingen där eleverna robotar ska klara av att utföra totalt 14 olika uppgifter på tid. En uppgift som laget Danholn Devils klarade med den äran. I finalen, som avgjordes i två matcher, krossade man Maserskolan med de imponerande siffrorna 580-173.

– Det har varit både stressigt som spännande och kul. Vi har tränat en hel del innan och behövde inte göra så mycket justeringar på roboten när det var dags för tävling och det gjorde nog att det gick så bra, menade två av "danholnsdjävlarna", Adam och Vidar Lindberg.

Danholn Devils hade också ett mycket starkt publikstöd och de flesta var nog också ganska säkra på att laget också skulle ta hem den sammanlagda slutsegern i tävlingen.

Men tji fick man. Själva robotkampen är bara ett tävlingsmoment av flera och när allt vägdes samman gick istället totalsegern till Maserskolans lag som alltså blev FFL-Champions 2012 i Dalarna. Ett resultat som räknats ut med datorers hjälp.

– Lite överraskande kanske då vi hade lite trassel med tekniken ett tag. Men det här är kanonkul och nu siktar vi på Skandinavienfinalen i Oslo, säger Majid Fata Lahso, en av lagmedlemmarna.

Belåten var givetvis också Maserelevernas lagledare, matte- och NA-läraren Roger Berglund.

– Absolut. Det är ju dessutom extra roligt då Maserskolan vunnit detta tidigare och alltså har en fin tradition att försvara när det gäller Legorobotbyggande, säger han.