Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dräktvisning på Görasgården med variation för tradition

På onsdagskvällen höll Envikens Hembygdsförening visning av sin sockendräkt med alla dess varianter för olika traditioner.
Mikael Waller hälsade välkommen och trots tordönsmuller undslapp programmet ovädret.

Annons

INSÄNT. Eva Nicklasson och Hans Matsols är sakkunniga inom sockendräkternas historia och användning för trakten. Hans presenterade de olika varianterna som ortsbor hade klätt sig igenom tiderna, visade detaljer som finns samt skiljer användningsområdena åt.

Inom Svärdsjö-Enviken har dräktbruket haft en obruten tradition. Varianter för bland annat högtid, sorg, vardag, enkel högtidsdräkt, sommarvardagsdräkt och så vidare visades.

Hans gav även tips på hur man kan skaffa dräkt och vilken dräktvariant som de flesta har. Olars Anita visade en vinterdräkt med urvädersluva, Eva Nicklasson en högtidsdräkt med detaljer som används vi begravning.

Anna-Greta Bengtsson bar en sommarvardagsdräkt, som hade bland annat nålhus, kniv och en tygpåse att förvara diverse nödvändigt i.

Efter visning fick besökarna möjlighet att fråga om de olika dräkterna. Duon Jonas Knutes och sonen Tobias alias Farozon underhöll med sång och musik bland annat Vägen till Dalstuga och Pärleporten.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel