Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dräktbok från Sollerön klar efter tio år

Mejt Rittedal och hennes dotter Susanne Rittedal Söderblom var uppklädda i skördedräkt och högtidsdräkt häromdagen när de besökte Konsum på ön. Det var en alldeles speciell dag. Efter tio års arbete låg deras bok om Folkdräkten Sollerön, Mora, Venjan och Våmhus klar.
– Vi får se det färdiga exemplaret för första gången, sade Meit och Susanne. Stora kartonger med boken hade levererats till Solleröns lokala Konsumbutik från tryckeriet i Riga. Lill-Anna Bälter från Utanmyra drog i gång projektet, som sedan dotter Mejt och barnbarnet Susanne tog över.

Med ekonomiskt stöd av Sollerö hemslöjdsförening inleddes arbetet under 2005 av Lill-Anna och Mejt.

30 år tidigare hade Lill-Anna skrivit boken om Sollerösöm och Dalsöm - sömmar från Dalarna med beskrivningar om sömmar samt vissa av dräktens delar.

Tanken med bok nummer två var att berätta hur hela dräkten sys upp kompletterat med mönster för att vägleda läsaren att själv sy sig en dräkt.

2009 gick Lill-Anna Bälter bort i en ålder av 92 år. Hon var aktiv sömmerska in i det sista. Lill-Anna var med att ta fram ett provkapitel till den nya boken. Det arbetet tog Mejt Rittedal och dotterdotter Susanne Rittedal Söderblom över och nu är boken klar. Därmed infriades det löfte om en färdig bok som Lill-Anna önskat.

Genom att boken nu finns bevaras kunskapen om dräktens historia och om hur den ska sys, säger Mejt Rittedal som är bokens författare.

Boken fyller upp all den kunskap som Lill-Anna ville ha med.

Mejt och Susanne har tillsammans skrivit texterna i boken och Mejt har sytt upp delar av dräkten för kvinnan, mannen och barnen för att kunna göra mönster, beskrivningar och för att få underlag för bilder i boken.

Utgåvan lyfter också fram är hur dräkterna i Sollerön, Mora, Våmhus och Venjan varierar till utseende och hur de används på olika sätt.

Både Mejt och Susanne klär upp sig i dräkten så fort det ges möjlighet.

– Jag spelar dragspel i ett band och brukar ha sommardräkten när vi uppträder. Sedan har vi burit våra dräkter på bröllop, till begravning, på kalas och så klart under midsommarfiranden. En dräkt ska användas och inte bara förvaras, säger Mejt Rittedal.

Hela boken är oerhört genomarbetad. Inte en enda detalj verkar ha glömts bort. Historiken tar med Flint Mejt Olsdotter, som levde under åren 1836 till 1925 och hon bevarade till exempel gamla dräktdelar, mönster på en provlapp och hattar såsom rynkhatten. 

Även det minsta skötselråd går att läsa om.

– Till exempel tål inte dräktens plisserade yllekjol vatten, blir den blöt försvinner vecken.

Susanne, har varit projektledare för bokens tillkomst.

Nu kommer kunskaperna om dräkten samt traditionen att sy och bära den att leva vidare, säger Susanne Rittedal Söderblom.

Bokens utgivning går i hand med att Sollerö hemslöjdsförening firar 100-årsjubileum.

Efter den mycket utförliga presentationen av alla dräkter följer ett avsnitt på alla mönster såsom Sollerösöm och Dalsöm med beskrivningar.

I bokens sista sida finns en ficka med mönster till dräkten, i fyrfärgstryck, som kan tas upp och är de är graderade i olika storlekar för kvinna, man, pojke och flicka för att inspirera dem som vill sy upp sina egen dräkt